Prijetnja njima da ništa više ne objavljuju, poziv nama da baš to objavimo

Vijesti 22. feb 202018:42 > 18:44
N1

“Ugasiću vas, imaćete mnogo problema budete li spomenuli Comsar”, tim riječima i prijetećim tonom šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović napao je novinarku poslovnog magazina Capital. Sve je snimljeno, a urednik Capitala Siniša Vukelić i novinarka Svjetlana Tadić Šurlan prijavili su Perovića policiji. Novinarska zajednica, ali i politička javnost osudila je prijetnje. Ali, dok svi prenose osude, malo koji medij prenio je priču koja je Perovića toliko zaboljela.

“Iako ne poštuje Ugovor o koncesiji, Vlada Republike Srpske dozvolila je kompaniji „Comsar Energy“ da poveća snagu planirane TE “Ugljevik 3” na 700 MW što je suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

Ruskom oligarhu Rašidu Serdarovu vlast na taj način opet izlazi u susret, a sve kako bi se povećala vrijednost koncesije i opravdala visoka cijena koju “Elektroprivreda RS” planira da plati za otkup te koncesije, nakon što je odbijena ruska korporacija ZIO – “Podoljska fabrika za mašinogradnju”, koja je htjela beskamatno da izgradi “Ugljevik 3”.”

Ovo je dio priče o sumnjivom i nezakonitom pogodovanju ruskom tajkunu Serdarovu, koju je objavio istraživački portal Capital.

Samo pola sata nakon izlaska teksta, redakciju je nazvao šef Predstavništva RS u Moskvi Duško Perović, te zaprijetio:

“Poručite tom vašem vlasniku, taj sa bradom, kako se zove taj vaš tamo. Imaće problema bude li spomenuo Comsar uopšte, imaćete ozbiljan problem, naći ću ja njega. Poručite mu, bude li još jednom spomenuo Comsar bolje da se seli na Mars”.

Siniša Vukelić i Svjetlana Tadić Šurlan zbog svega su Perovića prijavili za krivično djelo ugrožvanje sigurnosti po članu 150, stav 1.

Visoki zvaničnik Republike Srpske zloupotrijebio je svoj položaj, te prijetnjama napao slobodu govora, stav je javnosti. Opozicioni SDS i PDP traže da ga zbog svega Vlada RS razriješi dužnosti.

Osuda i iz SNSD-a.

“Neprimjereno je da se bilo kome prijeti, to odbacujem. Ne znam o čemu se radi. Potrebno je i da mediji pokušaju da budu objektivni, da ne iznose špekulacije, da ljudima ne prave probleme netačnim stvarima. Ne kažem da vi objavljuejte netačne stvari, vi ste poznati što objavljujete istinite stvari. Tako da u tom pogledu ja odbacujem bilo kakvu mogućnost da neko nekome prijeti”, poručuje Milorad Dodik, lider SNSD-a.

Broj prijetnji i napada na novinare se ne smanjuje.

Ljiljana Smiljanić kaže da će novinarska zajednica insistirati da napadači sankcionišu. No, pored osuda solidarnost sa novinarima istraživačima jako je bitna.

“Osude, već smo vidjeli stigle su sa svih strana, ali ja isto mislim da način da podržimo kolege koje su se našle u ovakvoj situaciji i pod ovakvim prijetnjama, prije svega je, da tu priču zbog koje su se našli na meti i mi objavimo. Ako već ne možemo na neki svoj način da se pozabavimo tom temom, onda bar da prenesemo taj tekst. Jer je prijetnja njima da ništa više o tome ne objavljuju, poziv nama da baš to objavimo”, ističe Smiljanić.

Prijetnje vladinog službenika ozbiljan su atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, smatraju i u Udruženju BHN. Od verbalnih prijetnji do fizičkog napada, kratak je put. To je na svojoj koži osjetio Vladimir Kovačević.

I Uduženje novinara RS je reagovalo:

“Nedopustivim smatraju korišćenje političke moći, položaja i ovlašćenja koje su pojedincu date u ime Republike Srpske, za obračune sa medijima i medijskim radnicima”.

Više u prilogu Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad