Nove optužbe između Komšića i Dodika, Vučić ne želi da disciplinuje

Vijesti 23. feb 202016:48 > 18:59
N1

Nove međusobne optužbe na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, ali i regije. Milorad Dodik tvrdi da je Željko Komšić krije pisma iz Brisela i Strazbura. Iz Komšićevog ureda odgovaraju kako Dodik glumi da pisma nije vidio. Oglasio se i Aleksandar Vučić s ocjenom kako je bezobrazno očekivati da prema čelniku SNSD-a bude strog. U međuvremenu, Milorad Dodik poručuje kako u entitetu Republika Srpska nema nikakvog plana o otcjepljenju iz države.

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine javila se nova dilema. Ko skriva pismo predsjednika Europskog suda u Strazburu o imenovanju stranih udaca u Ustavnom sudu BiH? Da je Željko Komšić taj, ustvrdio je Milorad Dodik za N1.

“Komšić je sakrio i zahtjev predsjednika Europskog suda vezano za imenovanje sudija Ustavnog suda, gdje se mora konsultovati Predsjedništvo da bi se izvršilo imenovanje. I on je uradio nešto nakaradno. On je rekao da će izvršiti konsultacije, a ovom predsjediku Suda je bilo dovoljno da on izvrši imenovanje”, kaže Dodik.

Dodik uvjerava sam sebe u neistine, uzvraća Komšić…

“Smatramo da izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika graniče sa uračunljivošću. Uvjerio je sebe u neistine, a tako je i sa imenovanjem sudije Ustavnog suda BiH od strane Evropskog suda za ljudska prava. Ne zna se šta je gore, ili da pismo koje su dobili istovremeno kao i dva druga kabineta nisu na vrijeme pročitali, što nije čudo jer je poznato da im presude Evropskog suda ljudska prava ne znače ništa, ili naprosto glume da ga nisu pročitali. Moguće je i to da su ga pročitali, pa su naknadno sebe uvjerili da nisu”.

A postojeća kriza u zemlji, izazvana reakcijama iz Republike Srpske na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o poljoprivrednom zemljištu – ne jenjava.

“Goodbye BiH, welcome RSexit”.

Tako je Dodik poantirao na sjednici Narodne skupštine. Danas, u intervjuu za N1, kaže kako je otcjepljenje tek opcija, te da on preferira očuvanje dejtonske Bosne i Hercegovine.

“Niko nema plan otcjepljnenja, ovdje nema toga. Mi nismo donijeli nijedan akt. Nama se to hoće da imputira, što mi ne isključujemo mogućnost da do toga dođe. Ne zato što mi hoćemo, nego zato što Bosna ne može”, poručuje član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Navodi o disoluciji, nepoštivanje odluka Ustavnog suda, dio međunarodne zajednice to čita kao uzbunu, koja izaziva Sjedinjenje Države da odlučno regiraju, rekao je to i Mathew Palmer. Predsjedik Srbije, države koja sebe smatra jamcem Dejtonskog sporazuma, a koji je proteklih dana kritiziran zbog blagog odnosa prema Dodiku, ocjenjuje da se korektno ponaša u jeku novonastale krize.

“Od mene traže da ćutim kada to govore o Kosovu, da ćutim kada govore sa Sulejmanom Ugljaninom o specijalnom statusu Sandžaka, a nije dovoljno ni to što sam korektan pa kažem da poštujem integritet Bosne i Hercegovine i RS u okviru BiH, nego moram valjda da uzmem motku i udarim Milorada Dodika da bi oni bili zadovoljni. Čekajte, kakvo je to licemjerje, kakav je to bezobrazluk”, pita Aleksandar Vučić.

Mnogo teških riječi, sa svih strana, obilježava vrhunac političke krize u Bosni i Hercegovini. Razgovora nema i takva se mogućnost odbacuje dok traju Dodikovi ultimatumi.

“Mislim da je razgovor uvijek dobro došao. Međutim, ako dolazite na razgovore sa ultimatumima koji su neostvarivi, onda to nisu razgovori”, smatra Milan Dunović, DF.

Pojedini stručnjaci ne vide izlaz ove krize, sve dok se ne pojave potpuno novi politički akteri, dok drugi očekuju dogovor u dogledno vrijeme.

“Ovdje se tri decenije dešavaju naglašeni retrogradni procesi, i ne može se to riješiti za nekoliko godina. Ali, ja govorim o preokretu. Bilo bi važno zaustaviti trend, iz kojeg bi onda išlo dalje”, ocjenjuje Ibrahim Prohić, analitičar.

“Jedan dogovor može biti postignut u sljedećem periodu. Ne vjerujem da taj dogovor može biti postignut u sljedećih mjesec-dva, ili pola godine, ali vjerujem da može doći do dogovora”, dodaje Velizar Antić, politolog.

Premda je čelnik SNSD-a imenovao stranačku delegaciju zaduženu za pregovore sa strankama iz Federacije, nije izvjesno hoće li do takvog susreta i doći, kako je najavio, početkom iduće sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad