Vrijeme opasno po zdravlje

Vijesti 23. feb 202018:26 > 18:59
N1

Zimski mjeseci sve više liče na proljetne. Tekuća zima u Bosni i Hercegovini zube je pokazala svega nekoliko dana, a ostatak su obilježile temperature u plusu i sunčani i vedri dani. Tako je bilo i danas u glavnom gradu BiH. Sunce je izmamilo građane u šetnju i donijelo dobro raspoloženje. Ipak, liječnici upozoravaju kako je vrijeme opasno po zdravlje. Pozivaju na zaštitu imunološkog sustava.

Zime sa puno snijega i niskim temperaturama otišle su u zaborav.  Gužve u bh. gradovima, pogotovo vikendom, ispunjene bašte kafića i već laganija odjeća. A do prvih proljetnih dana je skoro mjesec. No, nije uvijek ovako bilo. Dževad Berberkić, nešto stariji Sarajlija se kaže ne snalazi najbolje u toplim zimama. U mladosti, navikao je na drugačije zimske dane.

“Pamtim Boga mi loše zime, bilo je prave zime, znalo se kad je decembar, zima, snijeg. Znali smo se ovdje po gradu sankat, klizat, a sad ništa – i kad odeš na planinu, ne znaš hoćeš li skijat, sankat”, priča Berberkić .

Zimske radosti ove godine su zaobišle bh. gradove. Temperatura je čak rijetko bila i ispod nula stepeni Celzijusa. Ipak, meteorolozi tvrde da je sa vremenom sve uredu i da se globalna vremenska slika mijenja.

“Ono što je evidentno da se mijenja jesu zime koje su sve toplije. Neki će sada reći imali smo onaj veliki snijeg u februaru 2012, ali ako uzmemo sedam godina nakon toga, većina februara, šest njih su imali tople februare, većina ih je bila iznad prosječnog temperaturnog februara”, pojašnjava Nedim Sladić, meteorlolog.

Da je februar u praksi postao rani proljetni mjesec svjedoče i ulice Sarajeva, a i raspoloženi šetači.

Dok su ulice i kafići danas puni, većina pijačnih štandova zatvorena. Dođe tek poneki kupac…

“Prvenstveno su to kupci koji vode računa o ishrani i žele da kupe ove domaće proizvode”.

“Pa starija generacija ljudi, mlađa generacija slabo i kuha, oni jedu ovako ovo što je konzervirano, što je gotovo, što se ne mora mučiti”, navode prodavači.

Jesti brzu hranu za vrijeme neuobičajene zime i nije preporučljivo, ističu stručnjaci. Hladnije vrijeme štiti organizam od virusa i bolesti. Toplija zima je zato donijela i povećan broj oboljelih od gripe.

“Mi smo na početku sezone nekako imali i manji broj u odnosu na prošlu godinu, no pokazalo se da je virus gripe najintenzivniji od kraja januara do marta. Sve vrijeme se povećava broj oboljelih, i tako sve do sredine marta. Vjerujem da ovo vrijeme utiče na taj broj oboljelih”, ističe Jasmina Brkić Džamić, specijalistica epidemiologije.

Na vrijeme se ne može utjecati, ali imuni sistem se može zaštititi. Ljekari preporučuju povećan dnevni unos tečnosti, voća i povrća. A visoke februarske temperature zadržat će se sigurno do kraja mjeseca. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad