Zasjedali krizni štabovi: Upute jasne, uz poruku – virus može i do BiH

Vijesti 24. feb 202019:04 > 19:19
N1

Evropska unija još ne razmatra suspenziju putovanja u šengenskom prostoru nakon što se Italijom širi koronavirus, ali pripremaju planove u slučaju nepredviđenih situacija. Zasjedali su i krizni stabovi u BiH, odnosno koordinacijska tijela u oba entiteta.

Najavljene su mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, a osim za putnike iz Kine, od danas se te mjere odnose i na putnike iz Južne Koreje, Italije i Irana.

U Bosni i Hercegovini za sada nema potvrđenih ili sumnjivih slučajeva oboljelih od koronavirusa. Trenutno je pod zdravstvenim nadzorom 19 osoba – 10 u Federaciji BiH i devet u Republici Srpskoj. Granična policija BiH dobila je od Ministarstva civilnih poslova upute za postupanje na graničnim prelazima. Pojačane mjere nadzora odnose se na putnike koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana.

“To podrazumijeva da svi putnici koji dolaze s tog područja prolaze tzv. ulazni screening na graničnom prelazu gdje ispunjavaju sanitarni upitnik i potom dobivaju preporuke kako da se ponašaju, te broj telefona na koji će se javiti ukoliko primjete neki od simptoma ove bolesti”, poručio je Zlatan Perišić, portparol Federalnog ministarstva zdravstva.

“Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici Granične policije BiH obavještavaju Zavod za javno zdravstvo za provedbu mjera koje su u njihovoj nadležnosti a koji, po potrebi, šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta”, naveli su iz Granične policije.

Situacija u svijetu brzo se mijenja pa se pojava koronavirusa može očekivati i u Bosni i Hercegovini – kažu nadležni. Jasne su upute i za bh. državljane koji su u proteklih sedam dana boravili ili će se vratiti iz Italije, Južne Koreje i Irana.

“U ovom slučaju svi oni koji se vraćaju iz Italije, prje svega iz regija Lombardija i Veneto koje su zahvaćene virusom – treba da se jave nadležnom doktoru porodične medicine, da ga obavjeste da su se vratili i da narednih 14 dana borave u kući i prate svoje zdravstveno stanje. Ukoliko se pojave određeni simptomi karakteristični za virusna oboljenja – povišena temperatura, kašalj, kihanje, otežano disanje – to podrazumijeva hitno javljanje u zdravstvenu ustanovu”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

U Rimu nema panike, turista je mnogo, a medicinski timovi su na aerodromima.

“Slijedićemo sve ono što nadležne bh. instuticije traže od državljana BiH koji se budu vraćali iz Italije. Što se tiče situacije u Italiji – konkretno u Rimu u kojem se nalazim – prisutan je veliki broj medicinskih timova pogotovo na aerodromima. Pomoću uređaja koje su instalirali za turiste koji dolaze u Rim mjeri se temperatura, odnosno brzinski provjerava zdravstveno stanje osoba”, rekao je Semir Mustafić, reporter N1, koji se nalazi u Rimu.

Nadležni iz oba entiteta potvrđuju da su još ranije odaslane upute da se u većim bolnicama pripreme izolacijske prostorije u slučaju potrebe. Inače, Krizni štab u Federaciji BiH preporučio je otkazivanje ekskurzija i organizovanih školskih putovanja u Italiju, a kako saznajemo, turističke agencije u BiH mahom otkazuju aranažmane za Italiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad