Italijanska ambasada u BiH: Preporuke građanima BiH u Italiji

Vijesti 24. feb 202019:27 > 19:31
Ambasada Italije u BiH

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini objavila je da je italijanska Vlada formirala jedinstvenu središnju strukturu za prevenciju, kontrolu i odgovor na infekciju novim koronavirusom i da se operacijom upravlja u koordinaciji sa svim lokalnim italijanskim vlastima.

Dodaju da je Italija među prvima ustanovila rigorozne kontrolne mjere i da se broj zaraženih kontrolira i ažurira na dnevnoj bazi. Do danas broj zaraženih pacijenata iznosi 214 i svi su u izolaciji i pod kontrolom zdravstvenih struktura.

Iz ambasade ističu da simptomi mogu biti blagi, kao što je prehlada, grlobolja, kašalj i povišena temperatura, ali i ozbiljni kao što su upala pluća i teški respiratorni problemi. Osobe podložne težim oblicima te bolesti su starije osobe i osobe koje već imaju zdravstvene probleme, kao što su dijabetičari i osobe sa srčanim oboljenjima.

Italijanske vlasti su stavile u funkciju telefonski broj za hitne slučajeve (1500) na koji svi mogu besplatno nazvati iz Italije radi savjeta i uputstava. Također, svi građani Bosne i Hercegovine u Italiji koji trebaju medicinsku pomoć ili kontrolu mogu nazvati taj broj i provjeriti svoje zdravstveno stanje pri nadležnom centru u sklopu javnih medicinskih ustanova.

Osim toga, izvanredne mjere usvojene u nekim italijanskim centrima, poput zatvaranja škola ili odgađanja sportskih priredbi, su predostrožne i privremene, i na snazi su samo za razdoblje koje je nužno potrebno kako bi bila spriječena mogućnost zaraze.

Simptomi koronavirusa slični su simptomima gripe koja je trenutno prisutna u cijeloj Evropi u mnogo različitih oblika. To izaziva veću zabrinutost od stvarnog rizika od zaraze koronavirusom i puno više izvještavanja o sumnjivim slučajevima od onih koji se zapravo odnose na novi virus.

Nadzor se nastavlja vršiti pažljivo i očekuje da će se s povećanjem kontrola i preventivnih mjera postići smanjenje slučajeva zaraze, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad