USK: Migrante koji se vrate tretirati kao da su boravili u zaraženom području

Vijesti 25. feb 202012:37 > 12:45
N1

Sve migrante koji napuste BiH, pa se vrate treba tretirati kao da su boravili u području zaraženim koronavirusom, poručuju iz Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona. Poseban izazov za zdravstvene radnike u ovom kantonu predstavlja i veliki broj lokalnog stanovništva koje radi u Italiji, žarištu korona virusa u Evropi.

“Pošto je nastala nova situacija, pojava smrtnih slučajeva u Italiji, mi sada imamo dodatne upute, a to je da kontrolišemo ulaz građana i putnika iz Italije”, kaže ministrica zdravstva Unsko sanskog kantona Nermina Ćemalović, pojašnjavajući da je položaj USK-a specifičan zbog blizine granice sa Hrvatskom.

Mnogo građana USK, kaže Ćemalović, radi u Italiji zbog čega se moraju poduzeti mjere.

“Postoje upitnici koji se moraju na granici ispuniti, kako bismo detektovali problem i poduzeli mjere, ako se za tim javi potreba”, kaže ministrica zdravstva USK, te dodaje da je za sutra zakazan sastanak u Federalnom ministarstvu zdravstva.

“Mi sa USK ćemo tražiti da sve preporuke koje dobijamo kao građani USK, i države BiH, da se to odnosi i na migrante”, kazala je Ćemalović.

Ona pojašnjava da je danas održan sastanak nadležnim koji brinu o zdravstvenom stanju migranata. Oni su do sada poštovali, kaže Ćemalović, preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, ali moraju imati i preporuke ovog Ministarstva.
Poseban problem za zdravstvene radnike u USK je kontrola migranata koji napuste BiH, pa se vrate.

“Definitivno oni moraju biti pod nadzorom. Jer znamo da ima dosta migranata koji odu u Hrvatsku i vraćaju se, dođu i do Slovenije, da li dođu do Italije mi to ne možemo znati, i ne možemo im ni vjerovati na samoj usmenoj izjavi”, kazala je Ćemalović.

Na koncu, ova ministrica zaključuje da se svaki migrant koji napusti BiH i vrati mora tretirati kao da je bio u kriznom području. Ukoliko se ispostavi da neko ima simptome korona virusa biće smješten na infektivno odjeljenje Kantonalne bolnice.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.