Tužilaštvo i MUP RS utvrđuju okolnosti smrti nerođene bebe u Bolnici "Srbija"

N1

Porodica Bozalo, ali i javnost u Istočnom Sarajevu očekuju da se utvrde okolnosti pod kojima je Dejana Bozalo, umjesto žive rodila mrtvu mušku bebu. Potcrtavaju, ne radi se o plodu, kako to u Bolnici "Srbija" navode, već o bebi čiji je termin za rađanje bio 1. februara, sedamnaest dana prije utvrđene smrti nerođenog djeteta.

“Prvog februara je bio termin, osmog je nju zabolio stomak, brat ju je odvezao u Bolnicu, ništa nisu preduzeli. Tada je bila otvorena tri prsta”, kaže Bojana Bozalo, sestra Bojana Bozala čija je beba preminula.

Sagovornica N1 pojašnjava da je tada njena snaha Dejana Bozalo pet dana zadržana u bolnici, nakon čega je otpuštena, sa preporukom da na pregled dođe tek 19. februara.

“Ništa nisu poduzeli, ni indukciju, ni vaginalete za porođaj”, kaže sagovornica N1, te dodaje: “Otišli su privatno kod ginekologa, koji nije mogao da povjeruje da je još nisu porodili jer je to bio deseti mjesec. Tada je bila otvorena šest prstiju. 17. februara, brat je odvezao u bolnicu, dva dana prije zakazane kontrole. Tada su na CTG-u vidjeli da je beba umrla”.

Bozalo pojašnjava da se ni tada niko ništa nije poduzeo. Sve su željeli, kaže ona, prepustiti doktorici, koja se, kako tvrde, taj dan nije ni pojavila u Bolnici “Srbija”.

“Nisu razmišljali da može da dođe do sepse i toga da Dejana strada. U 13 časova su im saopštili da je beba umrla, a na inicijativu mog brata su je porodili tek u 21h”, rekla je Bozalo, te dodala da je porođaj protekao prirodnim putem. Otac Bojan, je pojašnjava, prisustvovao porodu, te dodaje da je beba rođena bez deformiteta.

Slučaj je porodica Bozalo prijavila policiji. Iako su svjesni činjenice da niko bebu ne može da vrati, očekuju da neko odgovara.

Iz MUP-a RS za N1 je potvrđeno da su prijavu zaprimili 18. februara, te da MUP preduzima zakonske mjere u skladu sa naredbama postupajeg tužioca Okružnog tužilaštva Istocno Sarajevo.

Iz Okružnog Tužilaštva u Istočnom Sarajevu za N1 kažu – u toku su provjere navoda. Čekaju, kažu, patološki nalaz, nakon čega će postupajući tužilac odrediti dalje korake.

Oglasili su se i doktori medicine JZU Bolnica “Srbija”, javno izražavaju iskreno i duboko žaljenje pacijentici bolnice i njenoj porodici povodom gubitka ploda koji se desio dana 17.02.2020. godine.

“Doktori traže da nadležni organi u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima pravovremeno, objektivno i detaljno utvrde sve relevantne činjenice i okolnosti i donesu odluku o eventualnom postojanju odgovornosti zdravstvenih radnika koje su u njemu učestvovali”, stoji u saopštenju Bolnice.

Ipak apeluju na javnost i medije da negiraju osnovno načelo istine, a to je, kažu presumpcija nevinosti. Poručuju da doktori postaju žrtve medijskog linča i stavljanja na stub srama prije provođenja formalen istrage i pokretanja krivičnog postupka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad