Potvrđeno za N1: Kineski državljani nemaju koronavirus, nalazi negativni

Vijesti 25. feb 202017:14 > 17:36
N1

Sva tri nalaza kineskih državljana koji su primljeni na KCUS i testirani su na koronavirus su negativni, potvrđeno je za N1.

Nalazi su negativni, te bi kineski državljani koji su danas testirani trebali uskoro biti pušteni na kućno liječenje.

Na današnjoj konferenciji za medije sa KCUS-a je rečeno da mjesta za paniku nema i da će KCUS spremno dočekati potencijalne pacijente koji su pozitivni na koronavirus.

Također, istaknuto je da se sprema izolatorij za pacijente ukoliko se nalazi pokažu kao pozitivni.

Inače, prvi slučaj ovog virusa na ovim prostorima danas je potvrđen u Zagrebu. Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je danas da su rezultati testiranja hrvatskog državljana pozitivnog na koronavirusa stigli u 11.50 sati te da on pokazuje blaže znakove bolesti.

Mladić je od 19. do 21. februara boravio u Milanu, rekao je Beroš nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite u Banskim dvorima.

Podsjetimo, ranije je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala:

“Potrebno je da obavijestimo javnost o istini, jer smo primjetili da se šire dezinformacije o Kliničkom centru. Smatrali smo da je potrebno da damo prave informacije. Istina je da su danas dovezena tri pacijenta i da su kineski turisti. Nije istina da su sa visokom temperaturom. Došli su sa simptomima prehlade, jedan simptome gripe. Testirali smo ih, od jučer nas bombarduju informacijama da su to pacijenti koji su pozitivni. Oni ne dolaze iz regije koja je blizu virusa. Nema nikakve dramatične slike”, kazala je Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad