Mirza Čelik za N1: Većina stabilna, podjela u SDA nema

Vijesti 25. feb 202017:56 > 17:59
N1

Mirza Čelik, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, za N1 je kazao da je Kolegij Skupštine KS usvojio nekoliko informacija nakon sjednice koja je održana zbog zdravstvene situacije, odnosno širenja korona virusa u svijetu.

On je kazao da je izdat nalog da se vidi koliko Kanton Sarajevo mora izdvojiti za nabavku opreme, da li ima dovoljno maski u robnim rezervama, koliko generalno sredstava treba za slučaj da se korona virus pojavi u glavnom gradu BiH i okolini.

“Danas je zasjedao krizni štab, sutra dobijamo informaciju – proslijedit ćemo je. Građani će na stranici Vlade Kantona Sarajevo biti obaviješteni o svemu što se tiče Komisije koja prati korona virus”, poručio je Čelik.

Istakao je i to kako je Kanton Sarajevo već ranije krenuo u aktivnosti nabavke maski, alarmirano je sve na vrijeme – te se još čeka informacija iz robnih rezervi. Kako je rekao u programu N1 – sve to bi trebalo biti poznato do petka, 28. februara.

“Nemamo korona virusa, ne bi trebali da budemo toliko zabrinuti”, rekao je Čelik.

Što se tiče sjednice Skupštine Kantona Sarajevo – on je rekao da je Komisija za izbor nove Vlade KS sada u punom sazivu. Proslijeđen je dopis za sjednicu koja bi se trebala održati sutra, 26. februara 2020. godine.

“Vlada je mogla biti imenovana i ranije. Komisija nema nadležnost da li će prihvatiti predložene ministre. Mi nismo dobili akt s kojim bi mogli ići na Skupštinu. Kada dobijemo materijal, sazvat ćemo Kolegij i očitovati se”, rekao je Čelik.

On je istakao kako nova većina u Skupštini KS ima dovoljno ruku, ta većina je stabilna – a to potvrđuje, kako je rekao, sve odluke koje su donesene do sada.

“Ekspoze premijera ćete imati prije sjednice. Zastupnici neće imati praksu da ne dobiju ekspoze do same sjednice. Nenadić će dostaviti ekspoze u proceduru”, rekao je Čelik.

Što se tiče imena novih ministara, on je rekao da su Nihada Glamoč, kandidatkinja za Ministarstvo komunalne privrede jedna od najboljih u novoj vladi, rekavši da su s tim saglasni i pozicija i opozicija.

Što se tiče njegovog odnosa sa bivšim predsjedavajućim Elmedinom Konakovićem, Čelik je rekao da je rotaciju na poziciji predsjedavajućeg Skupštine KS tumačio baš kao što je to uradio Ustavni sud, pa i dopis iz OHR-a koji je stigao.

“Ustavni poredak u proteklom periodu bio je narušen od tadašnje većine. Od nas niko nije rušio ustavni poredak, branili smo ga u KS na način kako se to radi, legitimno i legalno. Konaković nije mogao reći da ide na rotaciju. On polsije ostavke nije bio član rukovodstva, to je i Ustavni sud kazao”, poručio je Čelik.

Također, on je rekao kako Klub zastupnika SDA u skupštini KS funkcioniše dobro, kako nema struja niti podjela u SDA. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad