Milko Grmuša: Ustavni sud BiH i SNSD imaju neobično slična tumačenja Ustava BiH

Vijesti 26. feb 202008:47 > 08:50
N1

Odbijanjem prijedloga PDP-a da trojicu članova Ustavnog suda BiH, a koji su trenutno birani od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, ubuduće biraju Narodna skupština Republike Srpske i Predstavnički dom Federacije BiH, sa obrazloženjem da je ovaj prijedlog protivan Ustavu BiH, SNSD je iskazao neobičnu sličnost sa Ustavnim sudom BiH kad je riječ o tumačenju i poimanju Ustava BiH, izjavio je danas generalni sekretar Partije demokratskog progresa Milko Grmuša.

Prema njegovim riječima, u članu VI/1a. Ustava BiH predviđeno je da četiri člana Ustavnog suda BiH bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Narodna skupština Republike Srpske, te da preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom. No, u članu VI/1d. Ustava BiH takođe je predviđeno da za imenovanja koja se budu vršila nakon isteka perioda od pet godina od prvih imenovanja, Parlamentarna skupština BiH može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

“Prema tome, sasvim je jasno da Ustav BiH dozvoljava Parlamentarnoj skupštini BiH da zakonom uredi način izbora troje stranih sudija na način kako se skupštinska većina dogovori, uključujući i mogućnost da te sudije biraju parlamenti Republike Srpske i Federacije BiH. Prema tome, neosnovano je tumačenje SNSD-a da to pravo parlamentima Republike Srpske i Federacije BiH Ustav BiH onemogućuje”, istakao je Grmuša.

Pored toga, navodi on, u prijedlogu Zakona o Ustavnom sudu BiH koji je u proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH uputio SNSD nigdje nije navedeno da ne samo strani državljani, nego i bivši visokopozicionirani članovi političkih partija u BiH, ne mogu da budu sudije Ustavnog suda BiH.

“Ako prihvatimo, s pravom, da je problem prisustva stranih državljana u Ustavnom sudu BiH njihova skrivena politička agenda, onda tek isti problem postoji kad je riječ o sudijama koji su bili članovi najviših partijskih organa različitih stranaka u BiH, a što je za PDP neprihvatljivo”, dodao je Grmuša.

Prema njegovim riječima, PDP jedino može da podrži ono zakonsko rješenje koje predviđa eliminaciju prisustva stranih državljana u Ustavnom sudu BiH, da NSRS i Parlament Federacije BiH” biraju njihove zamjene kvalifikovanim većinama narodnih poslanika, kao i da se jasno zabrani da sudije Ustavnog suda BiH mogu biti lica koja su bila dio najviših organa političkih partija”, naglasio je Grmuša.