Ko dolazi i ustaje, a ko ne na intoniranje himne u Parlamentu BiH?

Vijesti 26. feb 202012:57 > 12:58
Screenshot

U toku diskusije o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, u raspravu su ušli poslanici Ujedinjene Srpske i Stranke demokratske akcije, Nenad Stevandić i Adil Osmanović. Osmanović je izrazio sumnju u Stevandićeve namjere da gradi pravosuđe Bosne i Hercegovine, navodeći ulogu Stevandića u ratu u BiH, ali i činjenicu da, kako Osmanović tvrdi, ne ustaje na himnu BiH.

“Kolega Stevandiću, vi nikada niste došli na početak zasjedanja Parlamentarne Skupštine ZD. Da ne slušate himnu BiH, a ovamo se zaklinjete da ste spremni da gradite institucije BiH. Vama smeta da slušate himnu BiH zajedno sa svim kolegama”, kazao je predsjedavajući kluba SDA u PS BiH.

Adil Osmanović je još pozvao Stevandića da bude jasan, te zaključio da “nema čiste namjere” jer kako Osmanović kaže, jedno priča, a drugo radi.

Odmah je reagovao Stevandić, demantovao je navode o spornom učešću u ratu, ali i navode da ne prisustvuje intoniranju himne demantovao.

“Što se tiče himne BiH, iznijeli ste takođe neistinu. Možda nisam bio jednom ili dva puta, ali uglavnom sam bio. Ali ako je vama lakše da ne budem, nema problema, ja ću uvijek doći poslije. Niste upravu, morate znati da govorite stvari koje nisu istinite”, odgovorio je Stevandić.

Na koncu u diskusiju se uključio i poslanik SDP-a Zukan Helez, koji u parlamentarnim klupama sjedi iza Nenada Stevandića.

“Gospodine Osmanoviću, za ostalo ne znam kada je Stevandić u pitanju, ali kada je himna, ispred mene stoji, tako je gord, ponosit, kad svira himna, samo što ne zapjeva, stvarno govorim kako jeste, to poštujem i uvažavam”, rekao je Helez u obraćanju.

Predstavnički dom PS BiH trenutno raspravlja o Zahtjevu SDS-ovog poslanika Dragana Mektića za razmatranje Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, u sadašnjem sastavu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad