Dr. Nermin Avdić: Virus će se sigurno pojaviti i kod nas

Vijesti 26. feb 202013:11 > 13:23
N1

Krizni štab Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je konferenciju za novinare na kojoj je govoreno o koronavirusu.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK prim. dr. Nermin Avdić kazao je kako je povod za današnju konferenciju za medije povratak djece i grupa ljudi, ali i turista, iz Italije gdje su putovali.

Te ljude stavljamo u nadzor i to u samoizolaciju, na način da nas oni kontaktiraju i mi im kažemo da moraju ostati u sobi, izdvojeni od ostalih ukućana, pogotovo starijih i djece i da svakodnevno javljaju simptome, odnosno kako se osjećaju. Ukoliko dođe do pojave određeih simptoma, oni nam kažu, pa mi poduzimamo mjere“, rekao je Avdić.

Ističe kako do sad u tom kantonu nema nijedan slučaj oboljelih, kao niti jedan sumnjivi slučaj da su morali da ga pošalju na testiranje. Također, Avdić je rekao kako je dogovoreno da bi se uzorak poslao u Sarajevo, ukoliko do toga dođe, te da bi u roku 24 sata trebalo da stigne i odgovor.

Kada su u pitanju ljudi koji su stavljeni u samoizolaciju, Avdić je kazao: “Djeca ne idu u školu 14 dana, ostaju kući, a odrasli otvaraju bolovanje i ostaju također u samoizolaciji i ako nakon 14 dana nemaju simptome, vraćaju se normalnim aktivnostima”.

Virus ne poznaje granice, ni pasoš, i on će se vjerovanto u nekom obliku pojaviti i kod nas“, kazao je dr. Avdić.

U narodu je strah jer je to nešto novo, nepoznato, vrlo je sličan virusu gripe, simptomi su slični gripi, a i mjere koje provodimo su slične gripi. Bitno je da građani redovno peru ruke, da ne idu u zatvorene prostore, ne prisustvuju skupovima, kao što je kino, ili mjesta gdje se okuplja veliki broj ljudi“, istakao je.

Respiratornim se putem širi, i to je sve što do sada, kako navodi dr. Avdić, imaju od informacija, da je identičan gripi, da se relativno lako prenosi.

U školama u HNK su uvedene određene mjere, ali je to urađeno zbog pojave gripe, odnosno da se poveća provjetravanje prostora i dezinfekcija prostorija, što isto važi i za koronavirus.

“Granice su nam još uvijek propusne. Ministarstvo civilnih poslvoa trebalo bi da formira krizni štab i to bi trebalo ubrzati i da oni donesu mjere na nivou BiH, jer bismo na takve mjere i mi unutrar kantona mogli dejstovati”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad