Radončić: Postoji crvena linija; Komšić: BiH se sigurno neće raspasti!

Vijesti 26. feb 202016:11 > 16:19
N1

"Nismo ovo uradili da uplašimo građane nego da bismo rekli gospodinu Dodiku da postoji crvena linija i postoje metode da se odgovori na nešto što se zove očuvanje BiH", kazao je nakon današnjeg sastanka Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da "BiH se sigurno neće raspasti, BiH se nije raspala kada je velika sila krenula na nju, tada nije uspjelo, neće ni sad".

“Mi smo izvršili i moralnu i državničku obavezu da iskažemo stav na ono što danima dolazi od gospodina Dodika, pa i vlasti i opozicije RS. Nismo ovo uradili da uplašimo građane nego da bismo rekli gospodinu Dodiku da postoji crvena linija i postoje metode da se odgovori na nešto što se zove očuvanje BiH”, kazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nakon sastanka sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i liderom DF-a i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i dodao:

“Očekujemo od gospodina Dodika da izvrši korekciju zahtjeva koje niko ne može prihvatiti. Nismo naivni da vjerujemo izjavama nego da analiziramo i pratimo konkretne postupke”.

Željko Komšić je pozvao Milorada Dodika da se vrati radu institucija BiH.

“Jedna vrsta poziva Dodiku da se vrati radu institucija BiH. Štetu od njegovih postupaka će snositi građani RS jer upravo smo govorili o tome, o povlačenju investitora BiH koja ih tjera. Ovdje u Predsjedništvu imate dosta ugovora koji su finansijske naravi, veliki dio toga treba da ide i u RS zato je takva vrsta djelovanja nepotrebna i nanosi štetu ljudima u čije ime gospodin Dodik kaže da govori”, kazao je.

“Teritorijalni integritet, suverenitet, institucije BiH nisu nešto oko čega se pregovara. Ustavni sud nije nešto o čemu se pregovara sve dok stoji u Ustavu”, dodao je Komšić uz poruku:

“BiH se sigurno neće raspasti, BiH se nije raspala kada je velika sila krenula na nju, tada nije uspjelo i neće nikad jer je to volja većine građana BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad