Izetbegović: Niko nikada od BiH neće odvojiti niti jedan njen pedalj

Vijesti 26. feb 202016:15 > 16:20
N1

Bakir Izetbegović, lider SDA, poručio je nakon sastanka sa Fahrudinom Radončićem, predsjednikom SBB-a i predsjednikom DF-a, Željkom Komšićem, poručio je da će svaka prijetnja i aktivnost koja bude usmjerena na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine dobiti snažan i odlučan odgovor svim raspoloživim sredstvima.

Izetbegović je poručio da niko nikada od BiH neće odvojiti niti jedan njen pedalj, a da aktivnosti u tom pravcu mogu narušiti mir postignut u Dejtonu.

“Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, pogotovo PIC-a i OHR-a da je krajnje vrijeme da se poduzmu koraci, kako kriza koju je prouzrokovao Milorad Dodik ne bi išla u eskalaciju sa nepredvidivim posljedicama”, rekao je Izetbegović.

Njegova poruka je da je dosadašnji izostanak reakcije tih institucija ohrabrio snage koje “ovo rade 10 godina i doveo do kuliminacije takvog djelovanja”.

“Od Srbije kao potpisinice Dejtona tražimo strikrno pridržavanje Dejtona, pogotovo člana 1, koji kaže da će strane poštovati suverenu jednakost i da će se suzdržati prijetnje, upotrebe sile ili ugrožavanja integriteta.”

“Nećemo pristati na ultimatume, ucjene, suprotstavit ćemo se nasrtajima na državne institucije, nećemo podržati izmjenu strukture Ustavngo suda BiH. Međunarodne sudije su dio Ustavnog suda, sastavni dio Dejtona. O izmjeni se može razgovarati tek kada BiH snažno bude napredovala na putu ka članstvu u EU i u krugu široke reforme koja će podrazumijevati i reformu pravosuđa, bez bojkota i blokada”, poručio je Bakir Izetbegović.

On je pozvao HDZ da predloži ime predsjednika FBiH i krene u proces uspostave vlasti na nivou entiteta.

“Pozivamo sve stranke da se suprotstave nasrtajima na državu”, rekao je.

“Imali smo šansu da preuzmemo 140 miliona eura grantova, veći dio namijenjen bio za projekte u RS. To je direktan gubitak. Sa Radončićem i Komšićem sam razmijenio informacije o biznismenima koji odustaju od investicija u BiH. Ovaj put nam ne treba, teško ćemo ga podnijeti – a teže će ga podnijeti oni koji su ga uzrokovali. Ekonomija RS je na nivou ekonomije Kantona Sarajevo”, zaključio je Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad