Željko Komšić: Danas lutke, sutra žive ljude

Vijesti 26. feb 202016:46 > 16:49
Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prokomentarisao je danas spaljivanje lutke sa likom književnice i bh. ambasadorice u Češkoj Martine Mlinarević u Mostaru na karnevalu.

Organizacijski odbor Karnevala u mostarskom naselju Centar 2, prije spaljivanja lutke je obrazložio kako je glavni krivac za ovogodišnje nedaće optužena ”Bukaču Huzurpator”, koja asocira na lik Martine Mlinarević.

Predsjednik karnevala u mostarskom naselju Centar 2 Božidar Puljić, kazao je kako ovo nije spaljivanje lika i djela Martine Mlinarević kao osobe, nego kao pojave koja je vezana za nju. Međutim, ovaj čin naišao je na oštre reakcije javnosti u BiH, ali i međunarodnih organizacija.

Danas je reagovao i Komšić, koji je kao član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, predložio Mlinarević za ambasadoricu u Češkoj Republici.

“I sam sam bio u toj situaciji. LJudi to pravdaju karnevalskom atmosferom, fašnikom. Međuti, poruka koju oni time šalju je sasvim jasna, da se ne lažemo. KOliko je to retrogradno, bez obzira na opradavnje koje daju da je to šala, ironija, sarkazam, koliko je to poruka ne samo gospođi Mlinarević, ne smo meni, nego svim ljudima koji ne misle kao oni, na to možete odgovoriti i sami. Na kraju krajeva, možda je kako god to apsurno zvučalo, i možda na pravi pogled neshvatljivo, možda je kako to apsurno zvučalo dobro da se to dešava, da vidimo s čime imamo posla, ne gospođa Mlinarević i ja, mi znamo, da javnost vidi o čemu se tu zapravo radi. Danas lutke, sutra žive ljude, to je moje mišljenje”, kazao je Komšić.

Nakon spaljivanja lutke sa likom Mlinarević, osude su stigle sa svih strana. Zabrinjavajućim i neprihvatljivim potezom okarakterisali su ga iz OSCE-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad