Komemoracija akademiku Filipoviću u petak u Rektoratu UNSA

Vijesti 26. feb 202017:01 > 17:03
Muhamed Filipović (Fena)

Komemoracija akademiku Muhamedu Filipoviću, koji je preminuo danas u Sarajevu u 91. godini, bit će održana u petak, 28. februara, sa početkom u 10.00 sati u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, potvrđeno je na Filozofskom fakultetu.

Komemoraciju zajednički organizuju Filozofski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Akademija nauka i umjetnosti BiH i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU).

Muhamed Filipović je bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik BANU.

Filipović je bio jedan od osnivača i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), a u vrijeme rata u BiH bio je potpredsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije Adila Zulfikarpašića i ambasador Republike BiH u Velikoj Britaniji.

Rođen je u Banjoj Luci 1929. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Filozofiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1952., a doktorirao 1960. godine.

Autor je više knjiga, a neke su i prevedene na druge jezike. Najveći broj prijevoda imala je knjiga “Lenjin – monografija njegove misli”, koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski jezik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad