U bolnici Podhrastovi spremne izolator sobe za zaražene od korona virusa

Vijesti 26. feb 202017:04 > 18:58
N1

Entitetski premijeri, Radovan Višković i Fadil Novalić, poručili kako zbog korona virusa nema mjesta panici čak i kada se virus pojavi, a nadležni već poduzimaju određene mjere. Na Međunarodnom aerodrom Sarajevo uspostavljen je Punkt za skeniranje putnika saopštili su iz ove institucije. Informacije se posebno uzimaju od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana. Riječ je o Šalteru Federalne sanitarne granične inspekcije jedinice na kojem putnici popunjavaju upitnik koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo svi putnici sa dolaznih letova biće provjeravani, osobitno oni koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana.

“Riječ je o Šalteru Federalne sanitarne granične inspekcije jedinice Aerodrom Sarajevo na kojem putnici popunjavaju upitnik koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje. Također se uzimaju informacije koje obuhvataju mjesto i adresu namjeravanog boravka u BiH, broj osoba, razdoblje boravka, te kontakt telefon”, kaže glasnogovornica sarajevskog aerodroma Sanja Bagarić-Arnaut.

“Mogu da vas uvjerim da sve naše nadležne institucije u entitetima, kantonima, gradovima veoma su odgovorno prišli toj obavezi od nabavljanja testova do pripreme smještaja, tzv. izolacijskih soba za eventualne komplikacije kada je korona virus u pitanju”, navodi Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BIH.

Više nije pitanje da li će korona virus doći u BiH, hoće sigurno, poruka je koju smo već čuli od čelnih ljudi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Institucije gdje je, kako tvrde, već spreman izolator. Riječ je o bolnici Podhrastovi.

“To je jedina ustanova koja ima prostorije sa negativnim pritiskom. Jako je važno da znate, to su prostorije koje pri otvaranju vrata, usisavaju zrak u prostoriju, znači ne može se desiti da uzročnici iz te prostorije izađu na hodnik i da ugroze one koji se nalaze van te prostorije”, pojašnjava Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Spremni su za evenutalnu pojavu korona virusa i u u Sveučilišnoj Kliničkoj bolnici Mostar, gdje su kako navode, stvoreni uvjeti za izolaciju. No, ako dođe do zaraze poručuju – s punim kapacitetima ćemo izdržati sedam dana.

“Povučene su sada sve rezerve, sve što je bilo na raspolaganju u našoj zemlji. Morate shvatiti da je kriza u svijetu zbog potražnje za tom. Ono što je Svjetska zdravstvena organizacija navela je da će oni nas opskrbiti opremom, ukoliko se pokaže prisutnost korona virusa u našoj zemlji”, tvrdi Jurica Arapović iz Klinike za zarazne bolesti SKB-a Mostar. 

Situacija se prati i na graničnim prijelazima.

“Moram naglasiti da prilikom provjera, policijski službenici koriste jednokratne kirurške maske i rukavice i u stalnoj su koordinaciji sa nadležnim tijelima i Zavodom za javno zdravstvo na kojima je, ipak, najveći teret u ovoj kriznoj situaciji”, poručuje Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BIH.

U kojoj za sada, na sreću, još nema oboljelih od korona virusa u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad