KS najspremniji za odbranu od eventualne epidemije korona virusa

Vijesti 26. feb 202018:15 > 18:59
N1

Testiranja su potvrdila da u Bosni i Hercegovini nema registrovanih slučajeva oboljelih od korona virusa, ali ljekari upozoravaju da je već sada izvjesno da će ih biti. No, dodaju kako nema razlog za paniku. Glavno pitanje je kako se zaštiti i koje su najbolje mjere prevencije virusa koji se globalno pojavio prije nekoliko sedmica?

Apotekari u Sarajevu imaju pune ruke posla. Porasla je potražnja za zaštitnim maskama, antisepticima i dezinfekcionim sredstvima i suplementima za jačanje imuniteta. Oboljelih od korona virusa zvanično nema, ali građani ne žele ništa prepustiti slučaju.

“JU ‘Apoteke Sarajevo’ u proteklom periodu blježi povećanu potražnju zaštitnih respiratornih maski i dezificijenasa. Ta potražnja dostigla je rekordni nivou juče, odnosno kulminaciju, nakon objave koja se odnosi na stanje u Italiji i Hrvatskoj. Trenutno, prema nezvaničnim informacijama od dobavljača, EU je stopirala izvoz maski i to je razlog zašto nam dobavljači ne mogu isporučiti tražene količine”, navodi Lejla Spaho, magistar farmacije.

Strah od obolijevanja i osjećaj lične opasnosti su prirodni, kažu ljekari, i uvjeravaju da nema mjesta za paniku.

“Kada govorimo o pripremi ili radnjama koje su preduzete kada je u pitanju korona virus, mislim da je u ovom trenutku kanton Sarajevo najspremniji za odbranu, uslovno rečeno, od eventualne epidemije korona virusa”, tvrdi dr Amra Junuzović Kaljić, JU Dom Zdravlja Stari Grad.

Struka podvlači da se ne paniči, a pulmolog Zehra Dizdarević poručuje da je još rano da se govori o svim aspektima korona virusa, jer se bolest pojavila relativno skoro i globalno struka i nauka još uvijek o njoj ne znaju dovoljno.

“Slušati preporuke WHO koja daje sve preporuke šta treba, kako treba, za kapljičnu infekciju ili neku drugu. Slušati dakle naše zavode za javno zdravstvo, pri svakom je formiran štab. To je multidisciplinaran pristup, epidemiolozi, pulmolozi, internisti… i ne paničiti”, poručuje Dizdarević.

Ipak, ljekari preporučuju pojačan oprez – izbjegavanje masovnih skupova, češće pranje ruku, više vitamina i tečnosti, kako biste organizam zaštitili i od one obične sezonske gripe, zbog koje, kažu, ovih dana imaju pune ruke posla. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad