Konaković za N1: Čovjek trebao biti u Vladi KS, a nije spreman priznati genocid

Vijesti 26. feb 202018:41 > 18:47
N1

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, te bivši predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo gostujući na N1 rekao je da nije imao priliku bez prekidanja govora govoriti o čovjeku koji je trebao biti ministar u Vladi Kantona Sarajevo. Riječ je o Goranu Mačkiću, za kojeg je kazao da nije bio spreman priznati genocid u Srebrenici.

“Mislili su da će smjenom pogasiti mikrofone, ali neće. Poražavajuće je što nisam imao priliku da bez prekidanja govorim o čovjeku koji je trebao biti ministar u Vladi, a nije spreman priznati genocid. To je smetalo. Govorim o Mačkiću. Koalicija ga je bezobrazno predložila, ali ništa što nismo viđali ranije”, poručio je Konaković.

Goran Mačkić iz Banjaluke se povukao, međutim, ostalo je pitanje Rusmira Mesihovića.

“Ono što su kadrovi SDA i revizorski izvještaji govorili – nije on trebao obnašati to. Mačkić je bio zec kako skrenuti pažnju. DF je imao sumnjive prijedloge. Čut ćemo šta o njemu govori SDA i Sebija Izetbegović. Čini mi se da nije prikladan”, poručio je Konaković.

“Volio bih da pokažemo Dodiku da ovdje neko može iz Banjaluke biti ministar, ali da bude znalac, kapitalac. Nije dovoljno kompetentan”, rekao je Konaković – koji je rekao da kada ga je pitao da li je u Srebrenici bio genocid – nije želio da odgovori.

“Čovjeka ne poznajem, ali činjenica je da ne razmišlja kao normalni ljudi. SDA je govorila da je to politikantstvo. Srebrenica i genocid je činjenica od koje se srami Evropa. Ljudi u RS, Srbiji, razmišljaju isto – ali nema dovoljno hrabrih da to kažu. Ako ne možete prihvatiti činjenicu da je sud presudio, ovdje ne možete biti dio tima koji vodi procese. Ali da bude u ministarstvu, u gradu gd je 1.600 djece ubijeno – meni je to ljudski neprihvatljivo”, izjavio je Konaković.

Elmedin Konaković je rekao i to da nova većina u KS nije stabilna.

“Imajku 16 plus Pleho i Pecikoza. Biće fakturisanja na svakoj sjednici”, rekao je.

Večeras u SDA će biti održani izbori za šefa SDA u Kantonu Sarajevo, a kandidati su Semir Efendić i Fikret Prevljak. Konaković je rekao da ne bi lasao ni za jednog, ali da vjeruje da će Prevljak pobijediti jer je kandidat Bakira i Sebije Izetbegović.

Ponovio je da neće biti prepakivanja vlade, te da se u SDA ne bi vratio nikada.

“Ako bismo koalirali – rekli smo pod kojim uslovima. Mislim da je više nego ikad korumpiranih kadrova tamo. Nespremni su da se obračunaju sa korumpiranim kadrom. Sistem štiti vidljivo korumpirane, za nas nije prihvatljiv kao koalicija”, poručio je Konaković.

Rekao je kako će SDA pokušati već 3.3. da imenuje novu Vladu – jer ne žele da se govori o Mesihoviću i Mačkiću.

DF-u i SBB-u kaže da nije zamjerio zbog rušenja šestorke.

“U predizbornoj smo fazi, ovo što su DF i SBB uradili – otvorili su ogroman prostor Narodu i pravdi”, kazao je.

On je istakao kako bi četvorka koja je ostala (NiP, Naša stranka, SDP i NBL) mogla zajedno izaći na izbore u Kantonu Sarajevu, ali i u nekim gradovima u BiH.

“Naše ambicije su duplo veće danas nego prije dva mjeseca. Putujem po državi, formiramo povjereništa stranke, i u RS i u mjestima sa hrvatskom većinom. Bićemo u cijeloj državi i jedan od najznačajnijih faktora u ovoj zemlji”, kazao je.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad