Dodik: Banjaluka nikada nije bila šeher, više pripada Vučiću nego Izetbegoviću

Vijesti 27. feb 202010:41 > 10:43
N1

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je na pres-konferenciji govorio o jučerašnjim izjavama lidera stranaka Fahrudina Radončića, Bakira Izetbegovića i Željke Komšića.

“Jučer su neopaženo prošle reakcije na udruženi poduhvat Izetbegovića, Komšića i Radončića koji je bio očigledan napad i izliv mržnje prema Srbiji i njenom predsjedniku, prema RS i svemu onome što je srpski narod i njegova istorija. Napad je orkestriran, pije svega, sa ciljem da se etablira nasilje koje se provodi putem institucija koje su Dejtonske, a u suštini donose odluke koje su suprotne Dejtonskom sporazumu. To je masovno činio visoki predstavnik, a sada to čini Ustavni sud BiH”, kazao je Dodik.

Poruke koje su poslali Komšić, Izetbegović i Radončić Dodik je nazvao “izljevima mržnje prema Srbiji i RS i govore o stanju u BiH”.

“Napad na Srbiju i njenog predsjednika je svakako pokušaj da se uruši Srbija jer Srbija smeta Izetbegoviću i ostalima zato što je stabilna i pod rukovodstvom Vučića postigla značajne napretke. Oni savršeno dobro znaju, ako sklonu Vučića, Srbija uazi u višedecenijsku nestabilnost i njima najviše odgovara nestabilna Srbija”, naveo je lider SNSD-a.

“U svakom slučaju, treba reći da svojatanje Banjaluke kao šeher grada Izetbegoviću služi samo za zamajavanje njegovih podanika. Banjaluka nikada nije bila šeher i neće biti. Banjaluka pripada Srbima i srpskom narodu i RS. Banjaluka više pripada Vučiću i više podržava Vučića nego što je ikada i što će ikada podržavati Izetbegovića i njegove sljedbenike”.

Naveo je da je Vučić svojim nastupom pokazao da je “čovjek mira u regionu i da jeSrbija faktor stabilnosti”.

“U RS nema nijedan plan za secesiju. RS nije donijela nijednu odluku te vrste. RS nije na dnevnom redu nikakve secesije. RS ima legitimni cilj da putem svog djelovanja preferira izvorni Dejton”. 

Kazao je da “Izetbegović nikada neće ovladati Banjalukom niti može da ovlada”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad