Dodik o bonskim ovlaštenjima: Prijetili su mi i moćniji frajeri od Inzka

Vijesti 27. feb 202011:51 > 12:04
N1

Šef Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je danas na pres-konferenciji da su bonska ovlaštenja "prošla vremena", komentarišući izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da je spreman reagovati, ali sa PIC-om.

Kakva bonska ovlaštenja – to su prošla vremena. Pućedemon sjedi u Briselu i za njega nema bonskih ovlaštenja, a on bi ovdje… On od dosade ne zna šta bi. On se pokazao kao izvršilac muslimanske politike u Sarajevu i Srbi nemaju povjerenja u visokog predstavnika. Pokazao se kao zlotvor prema srpskom narodu i prema Dejtonskom sporazumu. Promijenio je mnoge zakone i izvršio značajnu centralizaciju. To nije volja srpskog naroda. Kada nešto uradite pod pritiskom, to se smatra nelegitimnim kao i da niste dali neku saglasnost“, komentarisao je Dodik te dodao:

Inzko dolazi iz Austrije, a ona nam je ranije poslala Kalaja koji je pokušao da nametne iste vrijednosti kao i Inzko, što i sada promoviše. To je i Wolfgang Petritsch uradio. Politička smlata koja prima novac da bi govorio protiv Srba. Inzko ignoriše dijalog, ustavna prava, Dejtosnki sporazum, osnove vrijednosti i prava i slobode vezane za slobodu govora koja je osnovna stvar. Oni bi za iskazanu riječ proganjali ljude a to je samo da bi prikrili centralizaciju i unitarizaciju BiH. To znači da u BiH neće biti ni Srba ni Hrvata i da je ovo pokušaj stvaranje islamske države. U tome učestvuje i Inzko, plaćenik međunarodnog faktora koji pokušava da se dodvori nekim Amerikancima, kao što je Palmer“.

Nije ovo prvi put da se meni prijeti. Prijetilo mi se i 2005. godine i od strane moćnijih frajera od Inzka – od Paddyja Ashdowna, Raffija Gregoriana… Borio sam se s njima i boriću se protiv svakog ko napada ustavni poredak. On narušava osnovne slobode ljudi. On ima duple aršine, čuje samo šta mi kažemo a ne čuje kad spominju oružje“, naveo je lider SNSD-a.

Kazao je kako se bori za srpske interese i da nije čovjek koji je spreman da uruši nečije interese, a da u BiH postoji “interes Bošnajka da eliminišu Srbe i Hrvate i da im u tome pomaže Inzko”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad