Komemorativni skup BANU-a 28. februara povodom smrti akademika Filipovića

Vijesti 27. feb 202012:28 > 12:33
N1

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti organizovaće komemorativni skup 28. februara 2020. sa početkom u 10 sati u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, ul. Obala Kulina-bana 7/II.

“Odlazak bošnjačkog doajena filozofije i historije, mislioca, pisca i esejiste akademika Muhameda Filipovića je nenadoknadiv gubitak za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti. Sloboda uma, hrabrost i bosanski prkos sinonimi su za akademika Filipovića, velikog mislioca i utemeljitelja institucija znanja, mentora i učitelja koji je kroz više od pola vijeka iznjedrio značajna imena u svijetu nauke i znanja”, stoji u saopćenju BANU-a.

“Akademik Filipović će ostati upamćen kao najznačajnija ličnost u duhovnoj i političkoj obnovi i afirmaciji bošnjačkog naroda i bosanskog duha koji bdije nad domovinom”, navode.

Dženaza Muhamedu Filipoviću će se klanjati 28. februara nakon džume namaza u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, a ukop će se obaviti u 13.30 sati na Gradskom groblju Bare.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad