Februar opravdava svoju promjenljivu ćud

Ilustracija

Sutra nova promjena vremena. U noći će ojačati jugo, ponovo padavine, na jugozapadu, nešto manje u Bosni. I to neće potrajati jer u subotu vremenske prilike se smiruju.

Temperaturne oscilacije ne prestaju. U samo dva dana podioci na celzijevoj skali kretali su se od +20 do ispod nule. U narodu poznata izreka februar – prevrtljivac opravdava svoju promjenjivu ćud.

“I ovakvo vremensko razdoblje neće dugo potrajati. Barem vremenske prilike će ostati promjenjive, ali će postepeno zatopljavati kako bude odmicalo od petka prema subotu, jer će vikend strujati topliji zrak sa jugo i jugozapada kontinenta”, kazao je Nedim Sladić, meteorolog.

Službe za čišćenje snijega su na terenu. Mehanizacija na autoputu od sinoć stalno u pogonu. Na nedostupnim mjestima angažovani su radnici koji ručno čiste snijeg.

“Rade se saobraćajnice 3. i 4. prioroteta koje planiramo do kraja dana završiti. Ako ne stignemo nastavljamo sa aktivnostima. Najavljena je temperatura -7 stepeni, tako da ćemo raditi preventivno posipanje soli”, kazao je Mirza Ramić, portparol KJKP “RAD”.

Ostali putevi u BiH su prohodni. Na snazi još uvijek zimski uslovi vožnje. Zimska oprema obavezna.

Zanimljivo je da je na današnji dan 20018. godine Bihać mjerio visinu snježnog pokrivaća od 107cm, ista cifra zabilježena je i u Sarajevu 2012.

“Iako su uslovi za vožnju neprihodni, prohodnost puteva uglavnom je dobra. Od danas zbog radova se obustavlja saobraćaj na GP Daleuša – Vrčanovići”, kazala je Bisera Hašimbegović iz BIHAMK-a.

Prevrtjivost mjeseca februara se ogleda i u naglim promjenama raspoloženja. Ovakvo vrijeme pogoduje i širenju sezonskog gripa. Neki pribjegavaju alternativnim načinima liječenja:
“Bijeli luk i samo planina”
“Ma sve je normalno samo ljudi nisu.”
“Valja ovo sve izdržati.”

Duži dani, veće temperature i vlažnost zraka kojim se nadamo spriječit će širenje sezonskih virusa. No, na kontinuitet u temperaturama još ćemo čekati. Već sutra slijedi nova promjena vremena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad