Aida Pilav za N1: Sve o radu Kriznog štaba Kantona Sarajevo

Vijesti 27. feb 202017:13 > 17:15
N1

Krizni štab Kantona Sarajevo u stalnom je zasjedanju, razmatraju se mjere i načini prevazilaženja opasnosti od korona virusa. Gošća N1 televizije bila je Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i šefica Kriznog štaba KS.

Ona je u gostovanju pojasnila da je Krizni štab formiran naredbom ministra zdravstva Federacije BiH 4. februara, a članovi su direktori većih javnih zdravstvenih institucija, predstavnici Civilne zaštite i inspekcijskih poslova.

“Mi smo napravili snimak stanja raspoloživih kadrovskih kapaciteta. Napravili smo krizni plan pripravnosti, i to vrlo brzo. Razvili smo pet algoritama tačnog postupanja unutar Kantona Sarajevo prema naredbi ministra zdravstva FBiH”, kazala je.

Pilav je pojasnila da se prva naredba odnosila na osobe koje dolaze iz NR Kine, Južne Koreje koji dolaze u BiH, kao i državljane BiH koji se vraćaju iz tih zemalja, a kasnije je proširena na Iran i Italiju.

Pilav je rekla da svi zaposleni znaju kako da se ponašaju u slučaju da imaju ili znaju nekoga ko ima zdravstvene tegobe i koji su koraci koji slijede.

“Korona virus je nešto što nalikuje na gripu, akutni respiratorni simptomi, temperatura, otežano disanje, kašljanje, opšti infektivni sindrom – bolovi u mišićima”, rekla je Pilav za N1.

U Sarajevu i drugim gradovima formirani su izolatoriji u koje će biti smještene osobe za koje se sumnja da imaju korona virus.

“Izolacioni prostor – govori se o hospitalnim prostorima, u infektivnoj klinci je praktično – tretiraju se na klinici za zarazna oboljenja. Za potrebe ove situacije u Sarajevu je to klinika Pothrastovi i namijenjena je ovoj fazi za ovu vrstu oboljenja. Spreman je prostor za najteže slučajeve”, poručila je.

FBiH ima smještajne kapacitete za tretman osoba za koje se sumnja da imaju korona virus ili su zaražene korona virusom, a izolatoriji postoje još u Tuzli i Mostaru.

Ukoliko je riječ o osobama koje se ne nalaze u tim gradovima – bit će upućene upravo u najbliži izolacioni centar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad