Građani i nadležni iz USK strahuju od eskalacije migrantske krize

Vijesti 27. feb 202017:31 > 19:33
N1

Da li će ponovo doći do eskalacije migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu? Od toga strahuju i nadležni i građani. Priliv migranata i izbjeglica ovog mjeseca je veći nego u istom periodu prošle godine. Vlasti razmatraju opciju uspostavljanja novog improvizovanog kampa, gdje bi smještali one koji dolaze. U međuvremenu policija se sprema za generalni štrajk.

Sunce je izmamilo stotine migranata i izbjeglica na ulice Velike Kladuše. Mnogi od njih satima pokušavaju da se ugriju i osuše nakon što su noć proveli zameteni u snijegu. Jer mjesta u Miralu nema za sve ove ljude. Ovako izgledaju njihovi dani. Šetnje ispred ili oko prihvantnog centra. Kupovina u obližnjim prodavnicama. Međusobni razgovori. I čekanje. Na novu priliku.

“Četiri puta nisam imao sreće u Hrvatskoj, ali želim reći jednu važnu stvar, svima, deportacija je njihovo pravo, mi smo svjesni da ilegalno idemo prema njihovoj državi i nije problem kada nas uhvate da nas deportuju, ali zašto nas tuku? Ne mogu nas zaustaviti neka shvate, čak i kada nas udaraju i deportuju, mi ćemo i dalje pokušavati, jer mi ovdje nećemo ostati”, kazao je migrant iz pokrajine Kašmir u Pakistanu.

Za svaki pokušaj prelaska granice potrebno im je kažu između stotinu i dvije stotine eura.

“Neki ljudi koji su došli ovdje iz Pakistana, imaju novca, njihove porodice imaju novca, moji otac i majka nemaju. U Pakistanu nema posla, ja sam i otišao zbog svoje porodice, jer sam htio njima da pomognem, a sada oni i ono malo što imaju moraju meni da šalju. U Bosni isto nema posla, pet mjeseci sam ovdje”, kazao je migrant iz Pakistana.

Posla nemaju ni građani USK-a, koji također masovno napuštaju državu, u potrazi za boljom zarodom i sigurnošću. Oni koji ostaju negoduju zbog toga što nadležne institucije gotovo tri godine nakon nemaju adekvatan odgovor na krizu:

“Ne bi trebali biti na javnim površinama, zato što se tu ne zna nikome ime, prezime. U konverzaciji s policijskim službenicima često kažu i mi smo bili izbjeglice, ali naš narod se znao imenom i prezimenom, a ovdje ima svega.”
“Moramo tražiti i pomoć od Evropske unije da bi se i tim ljudima moglo pomoći, to bi trebala naša Federacija, BiH.”
“Prvenstveno njih žalim. Pomoć neku od nas ne mogu dobiti jer mi isto teško živimo, ja uvijek odvojim neki sitniš nekome za kiflu, ili nešto, eto, to je to.”

S obzirom na to da ih je u Unsko-sanskom kantonu sve više bez krova nad glavom i dnevnih obroka – vlasti razmatraju otvaranje novog improvizovanog kampa.

“Ukoliko situacija bude drastična, mi ćemo opet poduzeti drastične mjere. To nije Vučjak, ali to mora biti neka nova lokacija, gdje ćemo tražiti od MUP-a da izmješta migrante, i gdje ćemo osigurati bolje uslove, koje nemaju sada”, izjavio je je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća

Situacija bi mogla postati haotična ukoliko policajci u USK stupe u generalni štrajk kako najavljuje Sindikat. Traže veće plate, veći broj policijskih službenika s obzirom na to da se povećava broj migranata i izbjeglica, na području USK što usložnjava sigurnosnu situaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad