Sabina Ćudić za N1: Mogla se očekivati odmazda

Vijesti 27. feb 202018:27 > 18:32
N1

Protiv Sabine Ćudić je podnesene prijava Etičkoj komisiji Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zbog niza pitanja oko situacije u Zavodu Pazarić, a ona je za N1 kazala da se po reakciji njenih kolega u Parlamentu mogla očekivati odmazda.

“Nakon što sam vidjela reakcije kolega na iznošenje podataka, mogla se očekivati odmazda. Ona se može desiti na više frontova, prijava je jedna od njih. Mislim da se šalje poruka državnim službenicima i svjedocima kršenja zakona da ovakve stvari ne iznose, jer se mogu susresti sa odmazdom. Ovo je upozorenje, ne samo meni nego i široj javnosti”, kazala je Ćudić za N1.

Prijavu je podnio Klub zastupnika SBB-a u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, sa kojom je Naša stranka, kojoj Ćudić pripada, bila u koaliciji na nivou Kantona Sarajevo.

Kazala je da je to bila specifična koalicija, bazirana na programu, i koja je potpisala više od 300 mjera. Na nivou FBiH i BiH ove stranke nisu bile u koaliciji.

“Ton saradnje se preko noći promijenio kada su se odlučili na koaliciju sa SDA. Klub SDA se sada ni ne javlja u raspravama, to rade umjesto njih SBB i DF”, rekla je Ćudić.

Ona je poručila kako je bila predstava za javnost da će se smijeniti kadrovi u Zavodu Pazarić.

“Oni su samo preraspoređeni. Kadar DF je uveden u zavod u vidu v.d. direktorice. Krše se zaključci koje smo jednoglasno usvojili, o depolitizaciji ove ustanove. Ovaj zavod se mora depolitizirati. Svjedočimo brutalnom političkom, nestručnom popunjavanju kadrova”, rekla je.

A šta je sa štićenimcima Zavoda?

“To je pitanje svih pitanja. Voljela bih da mogu biti optimista, ali nije tako. Nemamo ljekara opšte prakse, jednog neuropsihijatra imamo na njih stotinu, nije obezbijeđena oprema za humano postupenje i niti jedno dijete ne pohađa školu”, rekla je tokom gostovanja.

Kazala je kako iz Zavoda tvrde da nemaju kapacitete, ali je ona kazala kako je to kršenje osnovnog prava na obrazovanje, jer tamo ima djece sa različitim stepenima poteškoća u razvoju i mnogo njih je funkcionalno za pohađanje nastave.

“Mali koraci zavaravaju da se sistemski stvari rješavaju, imamo malverizacije”, poručila je Ćudić.

Rekla je kako sarađuje sa Tužilaštvom, bila je na vještačenju dokaznog materijala i u Policijskoj upravi.

“Ono što je sigurno je da je dokazana autentičnost materijala. Politički se provlačilo da sam posjedovala materijal duže. Vještačenje utvrdilo suprotno”, ispričala je Ćudić.

Tvrdi da bi cijeli slučaj bio zataškan da ona nije iznijela fotografije u Parlamentu FBiH i u javnost. Mišljenja je da je sve zahtijevalo reakciju Parlamenta, nepolitičke zaključke i zahtijevanje da se zaustavi nehumano postupanje u toj instituciji.

“Kolege glasaju suzdržano, to je dokaz stanja svijesti i otuđenosti Parlamenta BiH”, rekla je Ćudić.

Od cijelog slučaja pa na ovamo se pokazuje da se ovaj slučaj i dalje pokušava zataškati, pobjeda protiv sistema nema – te je istakla kako bi voljela veći angažman stručne javnosti i nevladinog sektora.

U ovom slučaju niko ne smije biti pošteđen odgovornosti i kritike ako postoje – ne smiju biti prepreka u zaustavljanu zloupotreba ljudskih prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad