Džaferović za N1: Poziv onima koji su zakuhali ovu kašu da se dozovu pameti

Vijesti 27. feb 202019:18 > 19:20
N1

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine "pozvao je sve one koji su zakuhali ovu kašu i bezrazložno blokirali vlast - da se dozovu pameti". On je rekao da im je to obaveza, jer nema razgovora dok traju ucjene i ultimatumi.

On je u razgovoru za N1 na prijemu u Predsjedništvu BiH povodom Dana nezavisnosti BiH poručio i to da se praznik obilježava na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, ali da postoje ljudi koji ga ne obilježavaju.

Doći će vrijeme kada će ga svi obilježavati“, poručio je Džaferović.

Njegova poruka je da institucije međunarodne zajednice i institucije Bosne i Hercegovine treba da rade svoj posao kako bi BiH izašla iz krize u kojoj se nalazi.

Učinjena su brojna krivična djela. Neka reagiraju. Bolje sada, nego da se ode sa eskalacijom. Prije svega, pozivam sve one koji su zakuhali ovu kašu, bezrazložno počeli da blokiraju institucije da se dozovu pameti. To im je obaveza“, rekao je Džaferović za N1.

Na aktuelno pitanje “čija je Banjaluka”, Džaferović je kazao:

“Banjaluka je grad u kojem svi narodi i građani moraju biti ravnopravni. To je definicija Banjaluke i svakog grada. Nema teritorija koji može biti etnički ekskluzivitet. Nema mjesta takvima, svaki pedalj BiH je zajednički”, izjavio je uz poruku:

“Oni koji misle da to nije tako – grdno se varaju.”

Poručio je Džaferović da nema razgovora dok su ucjene i blokade na djelu.

“Ne razgovara se u takvoj situaciji. Neka deblokiraju, neka se počne sa radom, programi kako da ispunimo 14 prioriteta EU i da možemo da idemo dalje”, izjavio je Džaferović za N1.

Prema njegovom mišljenju strane sudije u Ustavnom sudu nisu problem, to je dio ravnoteže uspostavljene u Dejtonu – a prije nego dođe do njihovog odlaska, mora se reformisati kompletan sistem – da bi se razgovaralo o odlasku stranaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad