Delegacija EU: Državni službenici predstavljaju državu i nisu predstavnici RS

Vijesti 28. feb 202017:13 > 17:21
N1

Iz Delegacije Evropske unije u BiH potvrđeno je za N1 da je pismo upućeno učesnicima sastanka u Istočnom Sarajevu autentično.

“Evropska unija, zajedno sa partnerima iz međunarodne zajednice, izrazila je svoj stav da šefovi nezavisnih državnih institucija i drugi državni službenici imaju pravnu obavezu da djeluju na nepristrasan i nezavisan način, bez ikakvog političkog uplitanja, uz napomenu da oni predstavljaju državu i da nisu predstavnici Republike Srpske pri državi.

Da podsjetimo, Mišljenje Evropske komisije naglašava da javna uprava u BiH treba postati profesionalnija, neovisnija i depolitiziranija. U tom kontekstu, pozivamo sve državne službenike i šefove nezavisnih institucija na svim nivoima da se pridržavaju najviših profesionalnih standarda neophodnih za dužnosti koje obnašaju”, kazali su iz Delegacije EU.

Podsjećamo, politički predstavnici entiteta Republika Srpska koji obavljaju dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine nedavno su se sastali u administrativnom centru u Istočnom Sarajevu na, kako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao, radno-konsultativnom sastanku na kojem su prisustvovali predstavnici Obavještajno-sigurnosne agencije, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Centralne izborne komisije i drugi.

Na adrese učesnika ovog sastanka stiglo je pismo koje potpisuju ambasador EU u BiH Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD u Sarajevu Ellen Germain.

Učesnici sastanka su u pismu opometnuti da kao rukovodioci službi moraju biti nezavisni od političkog uticaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu da dovedu u pitanje njihovu nezavisnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad