Mustafa Stupac za N1: Moje iskustvo nakon povratka iz Italije

Vijesti 28. feb 202018:19 > 18:44
N1

Mustafa Stupac vratio se u ponedjeljak iz Italije, kriznog područja, u BiH. Preko Hitne pomoći i Zavoda za javno zdravstvo HNK pokušao je doći do pomoći u prevenciji i provjeri svog zdravstvenog stanja, međutim uzalud. Svoje iskustvo opisao je za N1.

“U utorak sam prvo otišao do Hitne pomoći, jer sam bio za vikend u Italiji – u Veneciji i Padovi, da vidim koje su daljnje mjere predostrožnosti. Oni se malo smijali, rekli postoji mala mogućnost da ćeš ti to dobiti. Preporučili su mi samoizolaciju i da se javim ako bude nekih promjena, ako se pojavi temperatura ili neki simptomi. Sutradan sam iz mjera predostrožnosti nazvao Zavod za javno zdravstvo u Mostaru. I oni su mi proslijedili njihovog epidemiologa, koji mi je isto rekao – obavezno samoizolacija, nigdje ne ići i javiti se nadležnom doktoru ili Zavodu ako dođe do pojave simmptoma, tipa povećanja temperature i slično”, ispričao je Mustafa.

Kazao je da je na preporuku opet nazvao Zavod i dobio iste činjenice.

“Ja sam pitao za mogućnost testiranja, međutim meni su rekli da pošto je to nova bolest, da već u Italiji nema mogućnost testova. Tako da je najbolje što se može uraditi biti kući u samoizolaciji i nadati se da to nemaš”, naveo je.

Kaže da se čuo sa porodicom iz Sarajeva koji su bili sa njim u Italiji.

“Ista stvar je i njima rečena. Otac koji radi u jednoj javnoj ustanovi, rekli su mu da ne ide na posao do utorka, njegovu malu su poslali kući na dvije sedmice iz škole. Uglavnom to su te mjere prevencije i predostrožnosti”, kazao je.

Ističe da nema nikakvih tegoba i da nije imao temeperaturu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad