Niz upozorenja za učesnike sastanka kojeg je organizovao Dodik

Vijesti 28. feb 202018:27 > 19:20
N1

Na adrese učesnika prošlosedmičnog sastanka u Istočnom Sarajevu stiglo je pismo upozorenja. Poptpisuju ga ambasador EU u BiH, šefica OSCE-a u BiH i otpravnica poslova Ambasade SAD u Sarajevu. Sudionici sastanka upozoreni su kako su predstavnici države BiH, a ne predstavnici entiteta na državnoj razini. Kao državni dužnosnik, morate predstavljati sve građane BiH, bez obzira na etničku i političku pozadinu, ili mjesto boravišta, navodi se u pismu. Pojedini učesnici sastanka su potvrdili da su zaprimili pismo, ali nisu željeli iznositi stavove.

Među istaknutijim učesnicima velikog skupa u Istočnom Sarajevu bili su čelnici institucija koje bi morale biti neovisne. Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, Branko Petrić, prvi čovjek Centralne izborne komisije, ali i Trifko Buha, zamjenik direktora Obavještajno-sigurnosne agencije.

To što se bili tamo je neprihvatljivo, napisali su u pismu Delegacija Europske unije, OSCE i Američka ambasada:

“Vi ste predstavnici države BiH, a ne predstavnici RS na državnom nivou. Kao državni zvaničnik, morate predstavljati sve građane BiH, bez obzira na njihovu ili Vašu etničku i političku pozadinu, ili mjesto boravišta. (…) Stoga, neprihvatljivo je, i za BiH i njen europski put, to što ste učestvovali u političkom sastanku koji ozbiljno kompromitira Vašu neovisnost i nepristrasnost, kao i percepciju toga.”

Ispostavilo se da je među učesnicima bili i pojedinci koji nisu pozvani, poput zamjenika direktora OSA-e. O njegovom dolasku, Dodik je rekao:

“Ja tog Buhu i ne znam, nije ni pozvan. Evo, jeste bio. To dovoljno govori o njegovom karakteru. Vjerovatno je došao da čuje šta mi pričamo da bi obavijestio šefa, šta bi drugo radio”, kazao je Dodik.

Direktor Arhiva BiH, Saša Klepić, kaže da nije dobio nikakvo pismo, te da ne vidi ništa sporno što se odazvao pozivu da sudjeluje na sastanku.

“Ja svoj posao radim profesionalno. I nšta ne moženo utjecati na profesionalizam. Sastanci koji su informativni, poput ovog, podržavam”, kazao je Klepić.

Ipak, Delegacija Europske unije, OSCE i Američka ambasada su jednoglasni u ocjeni kako državni službenici predstavljaju državu BiH, a ne Republiku Srpsku, te da njiihovo prisustvoo na političkim skupovima nije primjereno.

“Državni službenici i ostali zvaničnici, posebno čelnici nezavisnih institucija na nivou BiH, ne smiju podlijegati političkom utjecaju u obavljanju profesionalnih dužnosti i moraju se suzdržati od svakog djelovanja koje bi moglo dovesti u pitanje njihovu nepristranost, te za posljedicu imati podrivanje nezavisnosti institucija koje predstavljaju”, kazali su Ambasade SAD-a u BiH.

Zbog skupa u Istočnom sarajevu regirao je i visoki predstavnik Valentin Inzko koji je kazao kako je to neprihvatljivo, jer ono de facto pokazuje spremnost na učešće u blokiranju donošenja odluka u institucijama na državnom nivou.

“Ono također ozbiljno dovodi u pitanje profesionalni, moralni i lični integritet učesnika i percepciju nezavisnosti institucija koje oni predstavljaju. Čelnici nezavisnih institucija zakonski su obavezni da osiguraju nezavisnost tih institucija od političkog uticaja i da se suzdrže od svakog djelovanja koje bi moglo ugroziti instituciju koju predstavljaju ili pak njenu nezavisnost”, naveo je visoki predstavnik u saopćenju za javnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad