Semir Efendić objavio audio snimak: Zaposlenje za glas na izborima u KO SDA

Vijesti 28. feb 202021:07 > 21:17
N1

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, na svojoj Facebook stranici objavio je audio snimak na kojim želi dokazati navodnu trgovinu glasovima za nedavno okončane unutarstranečke izbore za vodstvo Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Akteri snimka kojeg je Efednić objavio su Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA i predsjednik Kadrovske komisije ove stranke, Sabahudin Delalić, Muhamed Šehović i još jedan delegat stranke koji nije imenovan.

“U izjavi za medije prije izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo rekao sam da imam saznanja o nekim neprincipijelnim lobiranjima i pritiscima na delegate, ali da ću o tome govoriti nakon izbora. Izbori su završeni i rezultat je svima poznat, ali da ne bi ostao dužan, obavljujem ovaj tonski snimak koji na najbolji mogući način oslikava šta se dešavalo u pozadini ovih izbora. Na snimku se može poslušati kako Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije, i potpredsjednik SDA, nudi zaposlenje supruge jednom od delegata kako bi glasao za drugog kandidata”, napisao je Efendić.

Poslušajte snimak kojeg je objavio Semir Efendić.

“Smatram da uz ove činjenice Asim Sarajlić ne može više biti predsjednik Kadrovske komisije SDA i očekujem da organi Stranke nakon objavljivanja ovog snimka o tome raspravljaju i donesu odgovarajuće odluke. Uz ovakvo djelovanje pojedinaca krajnje su upitni i rezultati same izborne Skupštine”, naveo je u Facebooku.

On je dodao da neimenovani delegat “nije završen”, a na sastanak je otišao samo da bi vidio ko stoji iza ponuda koje su navodno upućene većem broju delegata KO SDA Sarajevo.

Pokušali smo dobiti Asima Sarajlića, ali do objave ovog teksta nije odgovarao na pozive i poruke.

Podsjećamo, u srijedu, 26. februara na unutarstranačkim izborima KO SDA Sarajevo Fikret Prevljak je izabran za predsjednika KO SDA Sarajevo. Njega je odbor stranke izabrao tajnim glasanjem, a kao protukandidata imao je Semira Efendića.

Prevljak je pobijedio sa 59 glasova, Efendić je imao njih 40. Predsjednika KO SDA biralo je 99 delegata ove stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad