Špirić: Nismo očekivali da će SDS i PDP tako brzo odustati, ovo je teško vrijeme

Vijesti 29. feb 202008:06 > 08:11
N1

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da je "politika SDS-a i PDP-a podanička i politika očajnika koja uvijek obezbijedi izdaju vitalnih interesa RS-a".

“Mislim i da je javnost o ovakvoj politici informisana. Nismo očekivali da će SDS i PDP tako brzo odustati od zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske i da će tako brižno prići realizaciji zaključaka SDA da treba smijeniti predsjednika Viskog sudskog i tužilačkog savjeta BiH”, rekao je Špirić sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je istakao da je “zadatak federalnih partija, uz pomoć SDS-a i PDP-a, da se obezglave sve zajedničke institucije čiji su direktori iz reda srpskog naroda”.

“To nismo mogli da očekujemo jer je ovo teško vrijeme. Ne očekujemo da se SDS i PDP vrate u front odbrane vitalnih interesa Republike Srpske i zato je dobro da građani znaju kakva je njihova politika”, dodao je Špirić.

Prema njegovim riječima, teško vrijeme traži hrabre i odvažne i “nije za kukavice i kalkulante, nego za ljude koji će štititi interese u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske”.

“Kad bi oni odlučivali zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH bi bio usvojen u Domu naroda parlamenta BiH. Želimo da se bavimo reformom pravosuđa u BiH, ali ne želimo da obezbijedimo takve politike koje će da se bave obezglavljivanjem institucija na nivou BiH čiji su direktori Srbi. Sigurno je da ovaj zakon neće dobiti podršku u Domu naroda, ali to ne znači da se nećemo baviti reformom pravosuđa”, rekao je Špirić.

On je naglasio da SDS I PDP nemaju stav i da je jasno rečeno da “Program reformi BiH nije članstvo u NATO”.

“To je program reformi koji će biti sprovođen, a politika odluke o eventualnom pristupanju NATO će se donositi u drugo vrijeme. Takođe, ne stoji njihov stav da je prenos nadležnosti izbor sudija u Ustavni sud BiH, jer u Ustavu piše da dvojicu sudija bira Narodna skupština Republike Srpske. Zakon tretira samo izbor sudija koji su sada stranci”, rekao je Špirić.

On je napomenuo da je zakon o Ustavnom sudu BiH u proceduri i da je sa njim saglasan HDZ BiH.

“Želimo da uspostavimo dijalog sa bošnjačkim partijama, koji može da počne odmah i želimo da svi ponesu teret evropskog puta BiH. Moramo otkloniti svima sve strahove i mora neko da kaže kada je vrijeme da izaberemo domaće sudije. Srpska se institucionalno zalaže da dođe do suverenosti Ustavnog suda BiH i, nažalost, zato dobijamo najteže kvalifikacije”, zaključio je Špirić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad