I nakon 28. godina – ista priča svakog 1. marta

Vijesti 29. feb 202017:45 > 18:01
Anadolija

Prošlo je 28 godina od referenduma za nezavisnosti BiH. I dalje ovaj dan u jednom dijelu države se slavi, dok se u drugom osporava. BiH nema Zakon o praznicima na državnom nivou, jer svi dosadašnji pokušaji parlamentaraca da se usvoji su propali jer nije bilo konsenzusa.

Prijem u Predsjedništvu BiH, povodom dana nezavisnosti uz prisustvo predsjedavajućeg i jednog člana Predsjedništva, te brojnih zvaničnika i predstavnika diplomatskog kora u BiH. No, i ove, kao i prethodnih godina bez člana predsjedništva iz reda srpskog naroda kao i poličkih predstavnika iz entiteta RS.

“Postoje ljudi unutar BiH koji ne obilježavaju ovaj praznik ali se on obilježava u cijeloj BiH i ja vjerujem da će doći vrijeme kada ćemo ga svi unutar BiH obiilježavati”, poručio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva Milorad Dodik i dalje principijelan u svojim stavovima. U pismu ambasadorima u BiH ističe da Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine “ne postoji”, te da 1. mart “nije državni praznik”.

“Sve smo o tome rekli. Za Srbe to nije praznik, jedino logično je bilo da se pokuša okupiti oko Dejtonskog sporazuma, da se 21. novembar proglasi nekim danom BiH što bi i srpska strana mogla da prihvati”, poručio je Milorad Dodik.

Visoki predtavnik u BiH ga podsjeća na odluku Ustavnog suda BiH.

“Ustavni sud BiH je odlučio da je taj dan, 1. mart zakonski dok se ne menja, dok se ne menja on može da se slavi, tako je to odlučeno”.

Ambijent u kojem Bosna i Hercegovina dočekuje 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, podsjeća na atmosferu iz devedesetih godina, kaže Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i član SPD-a. On je istakao da je trenutni ambijent prouzrokovan političkom krizom u BiH, a taj ambijent daje mogućnost protivnicima BiH da kritikuju sve ono što se radi u Sarajevu, ali i nadolazeći praznik.

“Kako čovjek ne vidi da je to Ustavna kategorija , da praznik Dan nezavisnosti 1. mart je praznik koji je u Ustavnu republike BiH bio na snazi i sve ono što nije ugrađeno u ovaj ustav po pravnim propisima ostaje na snazi i u ovom novom ustavu. to bi Milorad dodik i njegovi mentori morali znati”, rekao je Lazović.

BiH nema Zakon o praznicima na državnom nivou. Svi raniji pokušaji parlamentaraca da se usaglasi tekst zakona su propali, zbog nedostatka konsenzusa.

“Kada budu prznali 9. januar, a mi nađemo način da možemo da razumijemo 1. mart. Bez toga BiH neće dobiti zakon o praznicima”, kazao je Nenad Stevandić, lider stranke Ujedinjena Srpska.

“Zakon o praznicima kada Vijeće ministara uputi u parlametarnu proceduru , mi ćemo ga razmatrati, kakav će ishod biti vidjet ćemo”, poručio je Šemsudin Mehmedović iz SDA.

“Zna se na koji način treba postići određenu sluglasnost da bi se ta takve nekakve zakone donijeli. Ima puno takvih nekih stvari kao što ste vi nazvali i Zakon o praznicima, puno nekih drugih stvari kojima je BiH opterećena i što ih prije riješi to će biti bolje za sve one koji u njoj žive”, istaknula je Borjana Krišto iz HDZ-a.

“To sve zavisi od Vijeća ministara, resornih ministara da predlože takvu vrstu zakona, jednog oko koga ćemo se usaglasiti i ne praviti sami sebi probleme koje smo imali i koje inače imamo kad su u pitanju neradni dani i osporavanje jednom, drugom ili trećem narodu, pravo na neke praznike”, poruka je SDS-ovog Dragana Mektića.

Na referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine 1992. godine od 64 posto građana koji su se odazvali glasanju, 99,44 posto glasalo “za” nezavisnost. Uslijedile su četiri godine rata. Danas, 28 godina od referenduma, s jedne strane poruke da retrogradne političke snage pokušavaju realizirati ono što nisu uspjele u ratu, s druge da konsenzusa o 1. martu nikada neće biti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad