U Chicagu obilježen Dan nezavisnosti BiH

Vijesti 02. mar 202012:34 > 12:41
N1

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine proslavljen je u Chicagu, na prestižnom Layola Univerzitetu.

Omladinska grupa organizovala je događaj o kojem će se dugo pričati, a na kojem su prisustvovali građani BiH koji godinama žive i rade u Americi, ali i Elvir Resić, generalni konzul BiH u Chicagu, te gosti govornici, akademik Abdulah Sidran i Ahmet Sejdić, bivši komandant 1. Višegradske brigade.

Nakon interpretacije himne Bosne i Hercegovine i SAD-a prisutnima su se obratili voditelji programa.

Svečanost je započeta riječima “Cijenjeni gosti, dragi Bosanci i Hercegovci, svima vama koji jedinstvenu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu nosite u srcu, čestitamo Dan nezavisnosti!”, nakon čega je uslijedio gromoglasan aplauz u prepunoj sali.

N1

Na početku programa istaknuta je važnost očuvanja jezika i tradicije, te je predstavljen i novi projekat omladinske grupe pod nazivom “Vote BiH 2020”, a prisutnima je objašnjen sam proces registracije, šta je potrebno za registraciju, ali i samo glasanje na predstojećim izborima u BiH.

Jedna od glavnih tema o kojoj se razgovaralo jeste nedovoljan broj bošnjačkih predstavnika na svim nivoima vlasti u RS-u, a kroz primjere je slikovito prikazano pravo stanje povratnika u taj bh. entitet.

Generalni konzul Resić se obratio prisutnima, prisjetio se dešavanja 90-ih godina, prvih dana nakon referenduma, te tako napravio uvod za bivšeg komandanta Sejdića koji je održao emotivan govor. Akademik Abdulah Sidran govorio je o skromnosti generala Sejdića, te izrecitovao pjesmu koja je napisana u Veneciji 1993. godine na festivalu, nakon čega se Sidran vraća u Bosnu.

Pred sami kraj prisutni u velikoj sali Layola Univerziteta imali su priliku da premijerno pogledaju kratki film od 10 minuta pod nazivom “Castels”, nakon čega je omladinska grupa izašla na binu te simboličnim majicama sa natpisom “VOTE BIH” prenijela jaku poruku svim prisutnim.

Voditeljica programa još jednom je skrenula pažnju na bh. zajednicu u Americi kojoj je potrebno da se aktivira više nego prethodnih godina, te da se registruju i glasaju, kako na Općinskim izborima u BiH, tako i da bh. dijaspora sa američkim pasošem glasa na Predsjedničkim izborima u SAD-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad