Svjetska meteorološka organizacija objavila prognozu za sljedeća tri mjeseca

Vijesti 02. mar 202013:29 > 13:38
morgueFile

U mnogim dijelovima svijeta u idućih nekoliko mjeseci očekuju se iznadprosječne temperature čak i bez prisustva događaja El Niño, koji inače dovodi do zatopljenja, objavila je Svjetska meteorološka organizacija.

Prema WMO-ovim novostima o događaju El Niño / južnoj oscilaciji (ENSO) vjerojatnost nastavka ENSO neutralnih uvjeta od ožujka do svibnja 2020. iznosi 60 %. Vjerojatnost događaja El Niño iznosi 35 %, a vjerojatnost događaja La Niña 5 %. Za razdoblje lipanj-kolovoz 2020., vjerojatnost ENSO neutralnog stanja iznosi 55 %, vjerojatnost događaja El Niño iznosi 20-25 %, a vjerojatnost događaja La Niña također 20-25 %.

El Niño / južna oscilacija prirodni je fenomen koji uključuje fluktuacije temperatura površine oceana na ekvatorijalnom Pacifiku, zajedno s promjenama atmosferske cirkulacije iznad tog područja, te koji snažno utječe na obrasce vremena i klime i povezan je s rizicima kao što su obilne kiše, poplave i suše. El Niño obično podiže globalnu temperaturu, dok La Niña ima suprotni učinak.

El Niño i La Niña nisu jedini prirodni fenomeni koji utječu na globalne klimatske obrasce. WMO je zato uvela nove Globalne sezonske novosti o klimi, koje su trenutačno u probnoj fazi, a u kojima se uzimaju u obzir i drugi čimbenici koji utječu na klimu primjerice dipol Indijskog oceana.

  U Globalnim sezonskim novostima o klimi stoji da su u velikim dijelovima svijeta vjerojatne iznadprosječne temperature površine mora, kako u tropskim predjelima, tako i izvan njih. Prema prognozama za razdoblje od ožujka do svibnja 2020. očekuju se temperature kopna više od uobičajenih, osobito u tropskim širinama.

Trend globalnog zatopljenja također doprinosi prognozi iznadprosječnih temperatura površine mora te temperature zraka, navodi se u tekstu.

“Čak su i mjeseci ENSO neutralnog stanja topliji nego prije jer su temperature zraka i površine mora te toplina u oceanima porasli uslijed klimatskih promjena. Budući da u oceane odlazi 90 % energije zarobljene djelovanjem stakleničkih plinova, količina topline u oceanima na rekordnim je razinama”, istaknuo je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

DHMZ

“2016. tako je bila najtoplija godina u povijesti mjerenja, što je posljedica kombinacije snažnog događaja El Niño i globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem. 2019. je bila druga najtoplija godina u povijesti mjerenja iako te godine nije bilo snažnog događaja El Niño. Upravo smo zabilježili najtopliji siječanj u povijesti mjerenja. Signal klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjima sada je jednako snažan kao signal velikih prirodnih sila”, rekao je Taalas.

Iako od prošlog srpnja prevladavaju ENSO neutralni uvjeti, zabilježena je snažna pozitivna faza dipola Indijskog oceana (IOD), koji se ponekad naziva indijskim Niñom, a koja se povezuje sa sušom koja je doprinijela šumskim požarima u Australiji i iznadprosječnim oborinama i poplavama u istočnoj Africi, pri čemu su potonje odigrale ključnu ulogu u trenutačnoj najezdi pustinjskih skakavaca u toj regiji. Dipol Indijskog oceana trenutačno je neutralan.

Sjeverno od ekvatora u središnjem tropskom Pacifiku te u jugozapadnom Indijskom oceanu očekuju se količine oborina više od uobičajenih, što će se protegnuti i na istočnu ekvatorijalnu Afriku. Povišene vjerojatnosti oborina nižih od uobičajenih postoje u velikom dijelu ostatka zapadnog tropskog i izvantropskog Pacifika. Oborine niže od uobičajenih također su vjerojatne u sjevernoj Južnoj Americi, Srednjoj Americi i na Karibima te u južnoj Africi, navodi se u WMO-ovim Globalnim sezonskim novostima o klimi. U upravo završenoj sezoni koja obuhvaća razdoblje od studenog do siječnja, u jugoistočnoj Aziji, Oceaniji i zapadnoj Australiji te u južnoj Africi, Srednjoj Americi i na Karibima također su zabilježene anomalije u obliku manje do znatno manje količine oborina. Prognoza kojom se predviđa nastavak suhih uvjeta u tim podregijama sugerira da bi ih trebalo budno pratiti i u nadolazećim mjesecima.

WMO-ove Globalne sezonske novosti o klimi temelje se na predviđanjima klimatskih modela iz cijelog svijeta dobivenih od WMO-ovih Globalnih centara za izradu dugoročnih prognoza.

Oba alata upotrebljavaju se pri izradi planova u sustavu Ujedinjenih naroda te služe kao nadopuna podacima koje objavljuju nacionalni meteorološki i hidrološki zavodi, Regionalni klimatski centri WMO-a te Forumi za regionalna klimatska predviđanja kao izvore informacija za donošenje odluka na razini država za upravljanje kriznim situacijama, planiranje u sektorima osjetljivim na klimu te za vlade.

Svjetska meteorološka organizacija je mjerodavni glas Ujedinjenih naroda o vremenu, klimi i vodama, prenosi DHMZ.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad