Stenogram o Programu reformi: Šta je istina, a šta predstava za javnost?

Vijesti 02. mar 202016:47 > 19:10
N1

Nastavljaju se višemjesečne optužbe, vlasti i opozicije u Republici Srpskoj, na temu Programa reformi, koji je poslat u sjedište NATO-a u Briselu. Nakon što je televizija Face objavila dio stenograma sa sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i ambasadora Kvinte, opozicionari poručuju da su i ranije upozoravali da je to ANP, međutim vlast i dalje tvrdi da je to laž i pokušaj obmane javnosti.

Pod naslovom ekskluzivno brojni mediji objavili su dio stenograma sa sastanka članova Predsjedništva sa ambasadorima Kvinte.

Dio stenograma:
Dodik: Stvorila se atmosfera da smo završili posao. Da li je ovo Akcioni plan? Da li je ovo Akcioni plan gospodine Komšić? Da li je ovo Akcioni plan gospodine Džaferović?
Džaferović: Za mene je ovaj dokument ono što poštuje Zakon o odbrani i odluku Predsjedništva iz 2009. godine kao i Strategiju spoljne politike BiH.
Dodik: To ste rekli već 100 puta. Da li smatrate da je ovo Akcioni plan?
Džaferović: Evo sto prvi put vam kažem šta imam reći na ovu temu.
Dodik: Eto vidite i sami percepcije koje imamo gospodin Komšić i ja su različite. Ovaj dokument se formalno ne zove Akcioni plan, ali on u suštini to jeste. Ja ne bih bio baš spreman da ispadnem glup. Na prvom našem sastanku smo razgovarali kako bismo mogli to da uradimo. Ja sam spreman da podržim reformski plan o NATO-u i aktivnostima, ali da to nije akcioni plan. Kao što vidite mi imamo različita razmišljanja o tome. Ideja koja bi mogla biti prihvatljiva jeste da se i NATO oglasi i kaže da li smatra da je ovo Akcioni plan i ako NATO kaže da ovo nije akcioni plan to je jedino prihvatljivo. U svakom drugom slučaju ne bih dozvolio da budem prevaren jer je u BiH sve moguće.

Za opoziciju ovo je predstava za javnost. Poručuju da je jasno da se radi o ANP-u, ali da je u javnost trebalo iznijeti drugu priču.

“Čuli smo gospodina Dodika da je sam rekao da je suštinski ovo ANP, a zapravo se zove Program reformi. To je bila samo želja da se zamajava javnost, da se manipulišu građani promjenom imena. Za nas ovo nije ništa novo, od novembra tvrdimo i pokazuje se tačnim da ANP jeste usvojen i da je trasiran put BiH ka NATO-u”, kazala je Anja Petrović, potparol PDP-a.

Predsjednica Republike Srpske Želljka Cvijanović komentarišući stenogram rekla je da je važnije da se ojača povjerenje i država uvede u pravne tokove da bi BiH bila sigurno društvo za građane oba entiteta, nego bila šta drugo što služi dnevno-političkoj svrsi.

“Postojale su različite spekulacije o tome šta se dešavalo na sastanku i kako kome odgovara tako se i referira upravo na taj stenogram. U suštini ovdje su politički procesi postali toliko teški i opterećujući za međusobne odnose da onda na kraju moramo da imao i stenograme da bismo se bavilli određenim stvarima”, istakla je Cvijanović.

Mnogo burnije se tokom proteklog vikenda reagovali predsjednici dvije najveće stranke u Republici Srpskoj.

Dok Mirko Šarović tvrdi da je stenogramom potvrđeno da Dodik potpisuje dokument koji je ANP ali se tako ne zove i da nakon objave stenograma očekuje njegovu ostavku. Dodik poručuje da se narod ne može prevariti jeftinim podvalama o stenogramu iz koga se izvadi rečenica, a ne pročita i ne pokaže cijeli sadržaj. Naglasio je i da je taj stenogram prije dva mjeseca dostavio SDS-u i PDP-u i pita zašto su ćutali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad