Može li Bosna i Hercegovina izdržati migrantski stampedo?

Vijesti 02. mar 202016:58 > 17:31
N1

Grčka još uvijek uspijeva zadržati veći broj migranata koji su krenuli iz Turske prema Europskoj uniji. Pitanje je koliko će dugo otpor izdržati.

Ipak, zahvalnost na zaštiti Balkana od migrantskog vala, Ateni je uputio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Štiteći granice Grčke, stali ste u odbranu ne samo granica Evropske unije nego i cijelog Balkana. Ilegalne migracije sa sobom nose niz humanitarnih i bezbjednosnih izazova i samo zajedničkim odlučnim aktivnostima možemo da im odgovorimo na adekvatan način”, navodi se pismu.

Prema službenim podacima, broj onih koje su turske vlasti pustile da marširaju prema Uniji, dosegnuo je 100.000. No, ne treba zanemariti činjenicu i da je Turska dom za oko 3,7 miliona sirijskih izbjeglica. Iz predsjedničkog Ureda za komunikacije poručuju:

”Broj bi mogao rasti u narednim danima”, kazao je Fahrettin Altun, direktor Ureda za komunikacije.

Ukoliko migranti pređu grčku granicu, i domognu se Bosne i Hercegovine, očekivanja su da bi umjesto 7.000 migranata dnevno, u našoj zemlji moglo biti i znatno više.

“Možda će biti veći broj migranata koji će ići kroz BiH u EU. Sad zavisi od broja onih koji uspijevaju doći u Hrvatsku. Oko 7.000 migranata bi trebalo biti dnevno u odnosu na prošlu godinu. Ono što mene brine je to da Hrvatska pojačava kontrolu granica što znači da bi mogao rasti broj migranata u BiH. Moglo bi biti do 10.000 migranata dnevno ovdje”, izjavio je Peter Van Der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH.

Migrantski stampedo Bosna i Hercegovina ne bi mogla izdržati, upozorava državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

“Povodom medijskih navoda da se, zbog nekontroliranog ulaska ilegalnih migranata iz Republike Turske u EU, od naše zemlje očekuje da prihvati čak 10.000 migranata, naša javnost i evropski partneri trebaju znati da je to previše za Bosnu i Hercegovinu, njene građane i njene sigurnosne, humanitarne i smještajne kapacitete. Još ranije sam upoznao sve ambasadore evropskih država u BiH da i cifru od oko 5.000 ilegalnih migranata iznimno teško preživljavamo. O prihvatanju kvote od 10.000 migranata, što se, istina, dogodilo prije najnovije eskalacije, uopće nisam htio ni razgovarati”, kazao je Radončić.

Međutim, i od čeličnosti granične zone između Hrvatske i BiH, ovisit će i koliko bi se migranata moglo zadržavati na tlu naše zemlje. Premda u Zagrebu kola mogućnost slanja vojske na granicu, novi predsjednik ne smatra da bi razmjere migranstke krize iz 2015. mogle ponoviti.

“Nemoguće je da se ponovi takav izbjeglički val. Naprosto je fizički nemoguće”, poručio je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

Slanje pripadnika Oružanih snaga BiH na granice sa Srbijom i Crnom Gorom bila je opcija prošlog ljeta. Prijedlog Željka Komšića nije prošao na državnom Predsjedništvu zbog protivljenja Milorada Dodika.

“Smatram da OS BiH nemaju tu nadležnost. Ja ne mogu da prihvatim, kao srpski član Predsjedništva, da se vojska raspoređuje na granicu ka Srbiji i Crnoj Gori”, kazao je Dodik u junu prošle godine.

Hoće li se ponovno zahuktati rasprava o slanju vojske na granice, nakon otvaranja turske granice za migrante, još nije izvjesno. Diplomata Zlatko Dizdarević kaže da ga ne iznenađuje ponašanje Ankare, ali je i podsjetio na riječi ubijenog Muamera Gadafija.

“Posljednje riječi koje je Gadafi zgovorio kada su ga ubijali. Rekao je:”Vi ste idioti. Kada mene više ne bude, svijet će preplaviti milioni izbjeglica iz Afrike i Azije. Mediteran će biti more krvi, a vi nećete znati šta ćete sa sobom”, kazao je Dizdarević.

A, ulice bh. gradova već su preplavljene migrantima. Kampovi su prepuni, odjeće i hrane je sve manje. Iz Lokalne vlasti Unsko-sanskog kantona, gdje se i nalazi najveći broj migranata, upozravaju da bi situacija u tom dijelu BiH već vrlo brzo mogla eskalirati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad