Salkić: Bit će ozbiljnih posljedica po aktere afere

Vijesti 02. mar 202017:37 > 17:38
N1

Jučer je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen i u nekim gradovima entiteta Republike Srpska. Obilježavanju u Srebrenici i Bratuncu prisustvovao je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, koji je bio gost Dana uživo.

Mogu li se narodi Bosne i Hercegovine usaglasiti oko praznika koji će svi obilježavati, a da to nije Nova godina i Prvi maj? BiH još uvijek nema zakon o praznicima.

Bosna i Hercegovina ima važeći zakon o praznicima jer je Član 1 Ustava BiH rekao da država nastavlja pravni kontinuitet Republike BiH koja je imala definisane državne praznike. Ustavni sud BiH je rekao da je legitimno obilježavati 1. mart kao Dan nezavisnosti. Ne može niko negirati postojanje zakona, odluke Ustavnog suda i kontinuitet BiH koji je naslijedila od Republike Bosne i Hercegovine. Postoje političke snage koje žele prekinuti vezu historije sa BiH, tako i sa obilježavanjem 1. marta.

Na obilježavanju Dana nezavisnosti BiH jučer u Srebrenici rekli ste da je referendum iz 1992. godine označio prekretnicu u historiji ove zemlje, jer su građani svih nacionalnosti izabrali put slobode i nezavisnosti. Da li je zaista bilo tako?

Pogledajte koliki je inače procenat građana koji izlaze na izbore. Koji je procenata građana glasao za nezavisnost Crne Gore? Referendum iz 1992. godine imao je enormnu izlaznosti i enorman broj je glasao za nezavisnost. I još bi bio veći broj da SDS nije dizao blokade i prijetio sukobima. Istina je da su nas nakon referenduma iz 29. februara i 1. marta 1992. priznale evropske države i SAD. Sve ove stvari su se desile na bazi referenduma jer je i Badinterova komisija kazala da treba da se uradi referendum.

Šta je problem sa Zakonom o praznicima RS-a?

Problem je član koji kaže da Vlada RS-a može predložiti ili odrediti dan koji će se slaviti kao dan entiteta. Oni su 9. januar proglasili kao taj dan što je suprotno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. To je nelegalno ili nelegitimno.

Jučer ste rekli da nas “historija uči da vladari dolaze i odlaze, a da je jedino Bosna i Hercegovina čvrsta i trajna kategorija”. Jesmo li mi od vladara počeli stvarati idole?

Vjerovatno u nekim situacijama – da. Posebno kada se pojavi neka markantna ličnost koja privlači pažnju. BiH je kroz historiju bila okupirana, pod različitim režimima i ona je opstajala. Svi ti vladari su prolazili i ovi koji je negiraju i koji žele da je podijele će proći, a BiH će preživjeti te vladare.

Da li Bakira Izetbegovića doživljavate kao vladara?

Ja ga posmatram kao predsjednika koji ima veliki uticaj.

Da li ste očekivali žešću reakciju od Izetbegovića nakon optužbi za kupovinu glasova tokom izbora za predsjednika KO SDA Sarajevo?

Izetbegović je kazao da će se ova stvar dotjerati na čistac što je razumijem da će biti ozbiljnih posljedica. Ja, kao i većina u SDA, ne možemo se identifikovati sa ovim što se dešavalo.

Ko će snositi posljedice, autor snimka Semir Efendić ili neko drugi?

Sjećate se snimka sa afere “Potkivanje”? U situaciji kada su svi očekivali da predsjednik VSTV-a snosi sankcije onda je podignuta optužnica protiv autora snimka za nedozvoljeno snimanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad