Upitna sudbina "prvog do Bakira" i nove većine u Skupštini KS

Vijesti 02. mar 202018:04 > 19:12
N1

Aljoša Čampara, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, putem društevenih mreža je poručio kako neće dati svoj glas za imenovanje kandidata za ministre Senada Hasanspahića i Emira Hadžihafizbegovića, a nakon što su se imena navedenih spominjala u snimku onoga što su mediji nazvali "afera Asim". Bez Čampare, nova skupštinska većina koju čine SDA, DF i SBB nema većinu. O "aferi Asim" i danas se govori. A, Kolegij SDA već sutra bi mogao odrediti sudbinu prvog do Bakira Izetbegovića, Asima Sarajlića.

Da li će skupštinske klupe sutra ostati prazne? U Klubu SDA ne odgovaraju da li će zatražiti odgađanje sjednice, s obziroma na to da je evidentno kako za predložene tačke dnevnog reda – imenovanje nove Vlade Kantona i Budžet, nemaju dovoljno ruku. Na 18. glas Aljoše Čampare, bar shodno onome što je on napisao, ne mogu računati.

“Dva ministra predložena za Vladu KS, a koja se pominju u snimku, ne mogu biti ministri jer se predstavljaju kao dužnici pojedincu tj. onome koji sebe predstavlja ‘prvim do Bakira’ i koji tvrdi da ministri moraju raditi po njegovom nalogu. Ministri postoje da bi radili za dobrobit građana, a ne da bi bili ‘sluge’ pojedincima”, navodi Čampara.

Sjednice, kaže, zastupnik Elmedin Konaković, vrlo moguće neće biti. Ima informacije kako su predstavnici zastupnika koji čine većinu u Skupštini zakazali određene sastanke rano ujutro.

“Nerealno je da SDA može ispuniti njegove uslove do sutrašnje sjednice, mislim da bi to trebao biti realan scenarij, iako vi s SDA nikada ne znate da li će nešto večeras smisliti, istrgovati. Budžeta posebno neće biti. Prva tačka o kojoj bi se trebalo glasati, važnija tačka jeste imenovanje Vlade. Oni su vjerovatno zamislili da onda prave neku pauzu pa da ta Vlada predloži novi Budžet, dakle, do te tačke sigurno nećemo doći“, smatra zastupnik NiP-a u Skupštini KS.

A da li zastupnik SDA, Sabahudin Delalić, kao direktni učesnik “afere”, može snositi posljedice unutar ove institucije, pojašnjava članica Etičkog vijeća, Vildana Bešlija.

“Prvenstveno trebaju doći prijave, postoji procedura, dođu zatvorene u koverti. Tačno ima opisano kakav je to proces, s obzirom da je danas neradni da,n a da smo snimak vidjeli u petak veče. Moguće da će biti određene prijave, ali to još uvijek ne možemo potvrditi. Sankcije su jasne, postoje kao javni ukor, javno izvinjenje, postoje također i novčane sankcije”, pojašnjava Bešlija, zastupnica Naše stranke u SKS-u.

No, najbitnija je, ističe Bešlija, reakcija nadležnog Tužilaštva. S obzirom na to da postoji sumnja kako su akteri snimka počinili niz krivičnih djela. Kada je riječ o izboru gradonačelnika Sarajeva, za koji Asim Sarajlić i drugi tvrde u snimku da su ga “namjestila”, sam Abdulah Skaka poručuje – izbor je bio zakonit, javan, transparentan. Nakon što su pojedini političari izjavili da su čuli kako se dešavaju i gore stvari od namještanja izbora gradonačelnika i učešća direktora Obavještajne agencije, kako navode akteri afere u snimku, reaguje i Dragan Čović.

“To je posao za SDA i za institucije BiH, tamo gdje je kriminal, kriminal je, gdje je prekršen zakon, prekršen je zakon, neka izvoli svako odgovarati, a ja se nadam da će SDA znati to raščistiti u svojim redovima. Ako nisu to uradili kada su išli da izaberu dva bošnjačka člana Predsjedništva ja mislim da je krajnje vrijeme da sada to riješe”, kaže predsjednik HDZ-a .

Kolegij Stranke demokratske akcije trebao bi se sastati već sutra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad