Ivana Marić za N1 o aferi u SDA: Dobro je da se desilo

Vijesti 03. mar 202008:49 > 09:08
N1

Politička analitičarka Ivana Marić gostujući u Novom danu na televiziji N1 kazala je kako je "dobro" da se desila afera u vezi sa objavom snimka o navodnoj kupovini glasova na unutarstranačkim izborima u SDA.

Ovo je dobro da se desilo i ovo pokazuje da mi polako sazrijevamo kao demokratsko društvo. Sporo, ali sazrijevamo. Imali smo slične afere i ranije, ali su neprimijetno prolazile. Sada vidimo da se traže ostavke, podnose se ostavke. Kada se sjetimo afere Papak sa Željkom Cvijanopvić, pa ako uporedimo, vidimo da je velika razlika. Ovaj put niko nije ni pokušao da demantira da se radi o Asimu Sarajliću, već jednostavno svi su prihvatili jer njemu još traje sudski postupak vezano za prethodne afere za prodaju radnih mjesta. Indikativno je koliko smo ogrezli u kriminal, da nije niko pokušao da ospori. Zastupnica Naše stranke u Kantonalnoj skupštini je rekla da za razliku od fizičkog napada na Peđu Kojovića prije godinu, dvije, tada je bilo i manje reakcije nego sada kolike su reakcije javnosti“, komentarisala je Marić za N1.

O tome da li će SDA prihvatiti ostavku Asima Sarajlića, Marić je kazala kako hoće, te da vjeruje da su mu iz te stranke i pomogli da donese tu odluku.

Znamo da kod nas nisu ovakve stvari uobičajene. Znamo da kod nas nije često da se podnese moralna ostavka i da to ide obično kad je iznuđeno. Vidimo koliko je SDA stalo da dobije novu Kantonalnu vladu u Sarajevu i vidimo da žure, i ako su do sada toliko uradili za ovu vladu, ne bi da je propuste“, istakla je.

Da Asim Sarajlić smatra da to nije uredu, istupio bi iz Parlamenta. Vidimo da je to zbog formiranja nove Vlade KS. Sjećamo se Amira Zukića, mislili smo da će ostati tu, ali vidjeli smo da se SDA lako odrekla njegovih usluga. Sarajlić će možda zadržati neku određenu moć, ali novi ko bude izabran, sigurno neće dozvoliti da se neko drugi petlja. Sarajlić nije sam u tome, imao je veliku pomoć, što je sramota. U snimku se spominje i Osman Mehmedagić, što je neozbiljno da se nije obratio, da nije demantovao. Također smo cijeli dan čekali da se SDA po tome oglasi. Vidimo da je to rasprostranjeno“, dodala je Marić.

Komentarisala je i izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u kojoj je rekao kako je “vidio i gore stvari”.

Da je pravna država, Tužilaštvo bi pokucalo na njegova vrata i pitalo kako vi kao član Predsjedništva BiH imate saznanja o krivičnim djelima a niste ih prijavili. Znači, trebalo bi da se ispita šta to zna a nije prijavio. Vidjeli smo da je pokušao da relativizira ovaj postupak time što se to ‘svugdje dešava’. To je strašno i to nije opravdanje. Zabrinjavajuće je nedostatak reakcije novih koalicionih partnera iz ‘koalicije petak 13.’ SBB se nije ni oglašavao zvanično, vidimo i da je iz DF-a bilo više navođenja da osuđuju, ali… Nema ali. Također, ne možete prijaviti unutar stranke kad su glavni akteri vodeći ljudi unutar stranke. Pitanje je koliko bi došlo do ovoga da nije Aljoša Čampara uvjetovao svoju podršku novoj Vladi Kantona Sarajevo zamjenom ministara, ostavkom Asima Sarajlića“, navela je Marić u Novom danu.

Vidjećemo da li će SDA požuriti da i dalje ispuni uvjete Aljoše Čampare. Predložili su već nove ministre čime su priznali odgovornost što s jedne strane pokazuje da im se jako žuri, ali su priznali i da su umiješani“, naglasila je Marić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad