Salkić: Izmjestiti trasu autoputa kod Prijedora i zaštititi bošnjačku imovinu

Vijesti 03. mar 202014:18 > 14:21
FENA / Arhiv

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić danas je u Banjaluci održao sastanak s predstavnicima Mjesne zajednice Kamičani kod Prijedora, na kojem je razgovarano o budućoj trasi autoputa kroz tu lokalnu zajednicu te najavio podršku u zaštiti njihove imovine.

Građani su upoznali entitetskog potpredsjednika o prijedlogu buduće trase autoputa koja će prolaziti kroz Kamičane i okolna naselja, a koja ugrožava imanja, stambene objekte i opstanak Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

Kako je istaknuto, veliki broj stanovnika je potpisalo peticiju kojom su izrazili nezadovoljstvo najavljenom trasom, a mnogobrojni su pojedinačno uputili žalbe nadležnim organima, uključujući i građane koji žive izvan Bosne i Hercegovine.

“Potpuno podržavam zahtjeve stanovnika Mjesne zajednice Kaminačni, ali i zahtjeve stanovnika mjesnih zajednica Kozarac, Kevljani, Kozaruša i Trnopolje. Oni ne prihvataju predloženu trasu, koja će ugroziti mnogobrojne stambene objekte i farme, ali nude rješenje da se autoput gradi kroz polja, čime će biti izbjegnuto rušenje stambenih objekata”, naglasio je Salkić.

Prolazak trase autoputa kako je predloženo, bio bi, naveo je, veliki pritisak na Bošnjake i ugrozio bi njihov opstanak, koji su se nakon progona vratili na svoja ognjišta i obnovili imanja.

“Zbog toga, pozivam predstavnike Ministarstva saobraćaja i veza RS-a da razgovaraju sa stanovnicima Kamičana i drugih naselja, da uvaže njihove zahtjeve, te da u dogovoru s investitorima promijene trasu autoputa kroz ovo naselje, ali i okolna naselja gdje građani izražavaju nezadovoljstvo i nude alternativnu trasu”, naglasio je Salkić.

Također, obzirom da se radi o stranom investitoru, pozivao je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Ministarastvo komunikacija i prometa, da se uključe u rješavanje problema stanovnika iz ovih mjesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad