Zdravstvo Republike Srpske na infuziji

Vijesti 04. mar 202016:40 > 18:56
N1

Zdravstvo na infuziji, sintagma je koja se svako malo čuje u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine. U entitetu Rapublika Srpska, pored infuzije ovom sektoru su za ozdravljenje potrebne i injekcije i to one finansijske. Dug u zdravstvu uveliko je premašio jednu milijardu KM, entitetska vlada obećava pomoć, ali i upozorava da dalje gomilanje dugovanja neće tolerisati.

Nema stentova na Univerzitetsko-kliničkom centru Banjaluka, informacija je koja je uznemirila javnost. Od nadležnih je djelimično demantovana, jer kažu trenutno imaju 30 stentova, što znači na na Klinici za kardiohirurgiju primaju samo hitne slučajeve, sa infarktima miokarda.

“Dobili smo informaciju od njih da su trenutno u toku te aktivnosti, da su oni obezbijedili 30 stentova za one koji su najugroženiji, shodno trijaži, oni tako rade. Programi za druge pacijente, koji nisu hitni, stavljeni su na čekanje, dok ne dođe isporuka od narednih 250 stentova koliko je planirano samom javnom nabavkom”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Javne nabavke razlog su i nedostatka citostatika, objašnjavaju. Pacijenti se žale da manjka i osnovnih lijekova, reagensa, čak i otopine glukoze.

“Što se tiče finansijskog dijela nijedan citostatik sigurno nije da nije nabavljen, nego postoji, jer smo malo tržište i jer postoje interesi farmaceutskih kompanija da prodaju po nekim cijenama koje nisu tržišne i nisu nešto što bi bilo ko prihvatio da finansira, jer se ne može tolerisati da neko ucjenjuje sa tako bitnim stvarima”, kazao je Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Bitna stvar je i finansijski saldo. Podvučena je crta:

Do 30. novembra prošle godine dug zdravstvenog sektora bio 1,07 milijardi KM.
Iako Fond ima 417 miliona KM minusa na kraju 2019.godine, potražuje oko 300 miliona KM.
U zadnje dvije godine, likvidnost je održana sa nekoliko kredita, ukupne vrijednosti 133 miliona KM.

Premijer RS Radovan Višković zbog dugovanja upozorava sve zdravstvene ustanove, od 1. januara moraće se radnicima uplaćivati bruto plate, za šta je Vlada obezbijedila 52 miliona KM.

“Nema više gomilanja dugova u zdravstvu RS. To što imamo, imamo. Tražićemo načine kako da to riješimo u narednom periodu”, poručio je Višković.

Zbog blokade državne vlasti, na čekanju je oko 140 miliona KM, bespovratnih sredstava, od kojih bi većina trebala stići u Republiku Srpsku, te zdravstveni sektor. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad