Države u regiji šalju vojsku na granice, šta čeka BiH?

REUTERS/Florion Goga

Ukoliko migranti iz Turske uspiju doći na teritoriju Balkana, Bosna i Hercegovina nema plan za eventualni novi migrantski val. U ovom trenutku jedino je upućen zahtjev prema Savjetu ministara BiH za održavanje hitne sjednice u vezi sa ovim pitanjem. Međutim, ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić poručuje kako država neće moći izdržati eventualni novi migrantski val, a rješenje bi bila vojska na granici. Međutim, o tome nema saglasnosti u Predsjedništvu BiH.

Već odavno je poznat stav Milorada Dodika, člana Predsjedništva da na granicama ne želi Oružane snage BiH. To se prevashodno odnosi na istočnu granicu prema Srbiji. Međutim, ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić kaže da u slučaju migrantskog vala, vojska može pomoći, logistikom, opremom.

“Nužda zakon mijenja. Mislim da mi imamo legitimno pravo da u odbrani svog suvereniteta, svog načina života, svojih građana iskoristimo sve potencijale. Ukoliko druge zemlje na svoje granice postavljaju svoje vojske, ne vidim ni jedan razlog da to ne uradi i BiH”, zaključuje Radončić.

O vojsci na granici iz kabineta predsjedavajućeg i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine nijemi na naše upite, šta u slučaju novog vala migranata. Susjedi sa druge strane, uveliko razmišljaju o raspoređivanju vojske.

“Vojska ima operativne planove i namjenski organizovane snage koje bi se po odluci aktivirale u prigraničnim područjima, istok, centar, sjever, more i u vazduhu. U prvoj fazi bit će spremno 2.500 vojnika, a mogu se mobilizirati i više ovisno o odluci političkih struktura”, navodi viceadmiral Robert Hranj, OS Hrvatske.

“Jedan modalitet saradnje ukoliko bi trebala dodatna podrška, dodatno ljudstvo za izravno postupanje da se integriraju policajci u timove vojske. Na svaki tim po jedan policajac, na tri-četiri vojnika po jedan policajac, koji bi na taj način onako najbolje iskoristiti i povećati doseg naših snaga sigurnosti i osigurati da se može postupati po pravilima prema ilegalnim migrantima”, dodaje Jan Ivanjek, vojni analitičar iz Hrvatske.

“Bude li potrebe i bude li bilo ko pomislio da Srbija treba da postane nekakav parking za migrante ili bilo šta slično, pokazaćemo da se to neće dogoditi i na vrlo rezolutan, jasan i nedvosmislen način naši državni organi neće dozvoliti ulazak na teritoriju Republike Srbije”, tvrdi Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

U BiH Savjet ministara na predstojećoj vanrednoj sjednici raspravlja o informaciji o migrantskoj krizi, bez usaglašenog plana.

“To je problem sa kojim se ne susreće samo BiH. Vidimo kako to drugi rješavaju. Ne treba izmišljati toplu vodu. Hrvatska će vjerovatno izvesti vojsku i zaustaviti to i zadržati te migrante u Bosni. Mi trebamo reagovati na sličan način, imamo vojsku, trebamo povećati broj policajaca na granicama. Ne može jedan policajac pokrivati desetine kilometara granice”, poručuje Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

BiH ima više od 1.500 km svoje granice. Od toga samo na istočnu granicu, koja bi bila pod najvećim udarom novog migrantskog vala, otpada više od 350 km. Dvije hiljade je pripadnika Granične policije i nisu svi na granicama. Nedostaje njih 1.200 kako bi se aktivnosti koliko toliko normalno sprovodile, jer u ovom trenutku jedan granični policajac pokriva 25 km graničnog pojasa.

Koliko situacija može postati ozbiljna, govori i izjava ambasadora Turske u našoj zemlji Halduna Koca koji kaže da Turska ne tjera ni jednog migranta iz zemlje, već svojevoljno napuštaju Tursku prema zemljama gdje žele otići. Što znači, BiH je na njihovom putu.

“U narednom periodu očekujemo konkretniji i zajednički stav i još najvažnije podjelu tereta. Dok smo domaćini za oko četiri miliona migranata, očekuje nas prihvatanje dodatnih milion i po i u postojećim uslovima, to je veoma teško”, ističe Koc.

Operativno, BiH mora imati plan kako dočekati eventualno novi migrantski val. Briga je mnogo, a plana još uvijek nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad