U BiH i dalje na snazi sve mjere predostrožnosti od korona virusa

Vijesti 04. mar 202017:15 > 18:55
N1

U BiH nema slučajeva obolijevanja od korona virusa, ali su na snazi i dalje sve mjere predostrožnosti i zaštite koje su krizni štabovi na različitim nivoima vlasti propisali. U Federaciji BiH pod zdravstvenim nadzorom je 259 osoba, a sve testirane osobe bile su negativne na korona virus. Nadležni tvrde, imaju dovoljno testova, i kažu, građani su upozorenja shvatili ozbiljno.

Zbog korona virusa, u Federaciji BiH trenutno je 259 osoba pod zdravstvenim nadzorom. Podaci su to ministarstva zdravstva Federacije BiH.

“Trenutno pod zdravstvenim nadzorom na području Federacije BiH imamo 259 osoba. Taj broj je bio i veći ali je za neke osobe istekao inkubacijski period, tako da one više nisu pod ovim nadzorom. Takođe, dosad je 13 testova rađeno za osobe za koje je postojala sumnja na novi korona virus i svi su nalazi bili negativni”, kazao je Zlatan Peršić, portparol Ministarstva zdravstva FBiH.

Zdravstvene ustanove u oba entiteta u BiH, kako nam je potvrđeno, imaju dovoljan broj testova na korona virus. Ipak, u fokus se stavljaju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

“Petsto testova je trenutno u Institutu za javno zdravstvo. To je u saradnji sa WHO dopremljena prva količina testova koji su prevashodno planirani za bolnice koje nisu locirane u Banjaluci. Na Kliničkom centru još 150 testova koji su za njihove potrebe i nabavljaćemo sukcesivno, kako bude situacija odmicala i kako se bude ukazivala potreba, nove testove shodno tome”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS .

Posebno se kontroliše i prati zdravstveno stanje osoba koje su putovale u neku od zemalja koje su žarišta ove bolesti – Kinu, Južnu Koreju, Iran ili Italiju. No, kažu nadležni, građani su se pokazali odgovornim.

“Postoji visok stepen odgovornosti naših građana koji se javljaju, vezano za ovaj zdravstveni odnosno epidemiološki nadzor i pridržavaju se mjera koje im se preporučuju i propisuju. I u ovoj situaciji, pošto je ovo prijetnja za javno zdravlje, jako je bitno da se svi zajedno ponašamo odgovorno i pratimo preporuke nadležnih institucija”, kazao je Peršić.

Budući da vakcine protiv korona virusa nema, jedina zaštita i prevencija je u onim osnovnim stvarima – čestom i temeljnom pranju ruku i držanju distance od osoba koje imaju simptome respiratornih infekcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad