Mehmedović: Asim Sarajlić je vrh ledenog brijega

Vijesti 04. mar 202017:51 > 18:11
N1

Zastupnik SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović za N1 je komentarisao aktuelna dešavanja na političkoj sceni u BiH.

Nakon sjednice Kolegija SDA i posljednjih dešavanja u vezi sa “aferom Asim”, Mehmedović je kazao:

“Prvo je bila odluka gospodina Sarajlića da podnosi ostavku i rukovodstvo stranke je promptno djelovalo. Narano da je s ovim slučajem načinjena ogromna šteta SDA, a i uzburkalo je političku javnost u BiH i otupilo oštricu probosanskog bloka kada je u pitanju djelovanje prema silama koje rasturaju BiH”, kazao je Mehmedović i dodao:

“I ovom prilikom jako žalim što se to desilo, ali to je samo posljedica, uzroci su mnogo dublji”.

Šta su uzroci?

“Uzroci sežu mnogo godina ranije u nekoliko izbornih ciklusa, počev od 2013. godine kada je bila bajna konvencija i dogovor Tihića i Bakira da se napravi spoj dvije struje unutar SDA. Tada sam to nazvao strankom dva lica, ali je bila stranka jednog lica i sve više liči na ostale stranke u kojima je lider neprikosnoven bez uzimanja odgovornosti i danas evo plaćamo ceh”, kaže Mehmedović i ističe:

“Javnost je vidjela šta je bilo na šestom kongresu i to neko naguravanje”.

“Sedmi Kongres je iznjedrio izmjene statuta stranke, gdje su sva ovlaštenja u rukama predsjednika i to je uredu, ali gdje je odgovornost. Treba vas neko pitati šta ste realizirali od tih ciljeva. Kod nas to nije uvriježeno, nego ko se dokopa određene pozicije, samo prirodnom smrću može otići”, istakao je Mehmedović za N1.

Ostavka Sarajlića?

“Asim Sarajlić je vrh ledenog brijega i podnijeti ostavku na funkcije je najminimalnije što se moglo očekivati. Načinjena je politička šteta od svih, trebalo je mnogo više mudrosti”.

“Trenutno je pravosuđe u BiH jedna bolna tačka bh. društva koje generira odlaske ljudi iz države. Nemate tu sigurnost. Naša je nevolja u BiH što se politički faktori u RS nadmeću u tome ko će više štete nanijeti BiH”, poručio je Šemsudin Mehmedović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad