Iz Instituta za javno zdravstvo pozivaju na poštovanje protokola

Vijesti 05. mar 202009:30 > 09:33
N1

Branislav Zaljković iz Insituta za javno zdravstvo Republike Srpske pozvao je još jednom na poštovanje smjernica i preporuka javnih službi jer su dva slučaja zaraženih u RS otkriveni upravo.

“Institut u skladu sa svojim nadležnostima prati sve higijensko-epidemiloske službe u svim Domovima zdravlja. Najvažnije je da nemamo potrebe za panikom, imamo potrebe za dodatnim oprezom. Bitno je i da građani u skladu sa određenim smjernicama se javljaju telefonski svom porodičnom ljekaru u slučaju da su došli iz zemalja u kojima ima oboljelih od virusa korona. Nakon toga budu upućeni u higijensko-epidemiološku službu, odnosno epidemiolog njih prati. Nema potrebe da se građani lično javljaju u Domove zdravlja”, kazao je on.

Oboljeli je muškarac koji, nakon što je došao iz Italije, shodno preporukama se javio u službu.

Isti slučaj je bio sa pacijentom kojeg je naveo ministar Šeranić. Oni su kontaktirali Dom zdravlja i taj pacijent je praćen, nakon pojave simptoma izvršeno je uzimanje brisa i testiranje i potvrđen je slučaj“, objasnio je on.

Zaljković apeluje na smirenost jer bi panika mogla dovesti do ometanja svakodnevne zdravstvene zaštite u Domovim azdravlja:

“Jako nam je bitno da u ovom trenutku zdravstveni sistem funkcioniše složno kao i u prethodnom periodu.”

Ukoliko postoje nedoumice u vezi sa smjernicama zdravstvenih institucija Republike Srpske u slučaju da dolazite iz zemlaja u kojoj ima zaraženih, moguće je kontaktirati Institut za javno zdravstvo RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad