Dodik odgovorio Radončiću: Odluka je donesena, neće biti vojske na granici

Vijesti 05. mar 202012:33 > 12:37
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Predsjedništvo već odlučivalo o angažovanju Oružanih snaga BiH na granici zbog migrantske krize, da je ta inicijativa odbijena i da se po tom pitanju ništa nije promijenilo.

Na pitanje novinara u Istočnom Sarajevu da prokomentariše izjave ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića i lidera SDA Bakira Izetbegovića da BiH na svoje granice treba da izvede vojsku ukoliko to učine i susjedne države zbog najezde migranata, Dodik je istakao da su to samo njihove pretpostavke i da je o tom pitanju Predsjedništvo već odlučivalo.

“Odluka je ranije donesena i ona je na snazi. Pitanjima migranata se treba pozabaviti na drugačiji i ozbiljniji način”, kategoričan je Dodik.

On je dodao da BiH treba da se nada da će ulazne granice EU ostati čvrste u Grčkoj i Bugarskoj na granici sa Turskom.

“Nadamo se da će EU uspjeti da spriječi talas migranata koji bi eventualno došao ovdje. Evidentno je da BiH pokazuje nesposobnost da se suoči sa ovim pitanjima i da ih kvalitetno rješava”, konstatovao je Dodik.

On je istakao da je problem i politika otvorenih granica EU koja je dovela do migrantske krize, te podsjetio da je ta politika mnoge stimulisala da napuste svoje kuće i iz dalekih zemalja krenu ka EU.

Politika otvorenih granica od 2015. godine sigurno daje negativne efekte sada, a kolateralna šteta je i BiH”, zaključio je Dodik.

Predsjedništvo BiH na sjednici održanoj 11. juna 2019. godine nije prihvatilo inicijativu da se duž granice sa Srbijom i Crnom Gorom rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH.

Protiv ove inicijative, koju je predložio član Predsjedništva Željko Komšić, bio je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad