Korona virus stigao i u BiH

Vijesti 05. mar 202017:14 > 19:03
N1

Korona virus stigao je i u Bosnu i Hercegovinu. Prva dva slučaja registrovana su u Banjaluci, a zaraženi su otac i sin. Virus je dječaku prenio otac, koji je krajem februara iz Italije, gdje radi, stigao u Banjaluku. Nadležni poručuju nema mjesta panici, poduzimaju se sve higijensko-epidemiološke mjere. Osnovna škola koju pohađa dječak je zatvorena, a ostali učenici i nastavnici testirani, izolovani i pod nadzorom.

Srednjovječni muškarac krajem februara iz Italije je, gdje radi, stigao u Banjaluku. Kasno sinoć potvrđene su sumnje, pozitivan je, a dijagnoza je globalno poznata bolest šifrovana kao COVID 19.

“Početkom ove sedmice su uzeti nalazi koji su urađeni i koji su bili pozitivni na korona virus. Trenutno je pacijent izolovan u UKC RS, njegovo stanje je stabilno, nema tegoba, kao i u većini slučajeva, kako imamo informacije, da prolaze asimptomatski, bez tegoba koje prate samo oboljenje”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Virus korona ustanovljen je i kod njegovog sina, đaka banjalučke Osnovne škole “Branko Ćopić”. Zbog svega su jutros đaci vraćeni kućama. Škola je zatvorena do daljnjeg. Službe vrše dezinfekciju.

“Kompletan i namještaj i podovi, sve školske prostorije su dezinfikovane, sutra će se dodatno još taj prostor dezinfikovati. Dva dana je učenik bio u školi, đaci iz tog odjeljenja su danas upućeni u Dom zdravlja kako bi dali uzorak na korona virus”, izjavila je Branislava Pejašinović, direktorica škole.

“Riječ je o danima utorak i sijeda, dakle dva dana, s tim da je dijete jedan dan bio dežurni učenik, drugi dan u razredu je bio. Mi ne raspolažemmo podacima, koliko đaka je tada bilo u školi, neki su bili, neki nisu, škola ima te podatke. Danas u toku dana će oni biti preventivno testirani”, potvrdila je Natalija Trivić, ministrica prosvjete RS.

I djeca iz konkretnog razreda biće u izolaciji narednih 14 dana. Mole se i roditelji i djeca da ne narušavaju izolacioni period napuštanjem objekata. Oprez je veći jer se radi o vellikim kolektivima, a zdravstvenim radnicima bitna je i disciplina građana.

“Najvažnije da nema potrebe za panikom. Imamo potrebu za pojačanim oprezom i nadzorom nad epidemiološkom situacijom. Bitno da se građani u skladu sa unaprijed određenim smjernicama, jave telefonski svom ljekaru, u slučaju da su došli iz zemalja gdje se bilježi virus korona”, pojasnio je Branislav Zeljkovic, direktor Instituta za javno zdravllje RS.

Svi koji su putovali u Kinu, Japan, Iran ili Italiju treba da se jave nadležnim službama. Pod nadzorom su trenutno 153 osobe.

“Mi smo već renovirali, sanirali, bivšu kliniku za plućne bolesti, gdje imamo preko 50 kreveta spremnih za karantin pacijenata. Ispraznili smo sprat infektivne klinike za potencijalno oboljele, opremili jednu prostoriju za teške pacijente u slučaju da do njih dođe”, kazao je Vlado Đajić, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra RS.

Izdate su i smjernice za studente koji borave u kolektivnim centrima, ali i za zdravstvene radnike, koji su u pratnji pacijenata u obavezi da nose komplet zaštitno odijelo, masku, zaštitne naočale, rukavice.

Starije osobe preventive radi treba da se manje kreću, jer su oni svrstani u rizične grupacije kod kojih posljedice mogu biti veće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad