Detalji sa ročišta: Mektić i pred sudom izazivao smijeh prisutnih

N1

Dragan Mektić, Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija, negirali su krivnju pred Sudom BiH. Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu zbog zloupotrebe položaja u slučaju donacije Delegacije EU za nabavku vatrogasne opreme, čija je vrijednost oko 200.000 eura. Prvooptuženi Mektić kazao je nakon ročišta kako Tužiteljstvo BiH ne vlada materijom, te će optužnica pasti na suđenju.

“Konačno da kažem da nisam kriv. Mogu li da kažem još jednu rečenicu? (Možete.) Zato što se ova optužnica zasniva na lažnim, netačnim i iskonstruisanim činjenicama”, kazao je Mektić na ročištu.

Dragan Mektić kao prvooptuženi u slučaju zloupotrebe položaja odbija sve navode iz optužnice koje mu stavlja na teret Tužilaštvo BiH. Mektić kaže da su sredstva za koje se sumnjiče on i još tri osobe išla na poseban podračun, da je izvršena revizija utroška sredstava i da je revizorska kuća koja je radila reviziju, dala pozitivno mišljenje. Mektić kaže, Tužilaštvo ne vlada informacijama.

“I ono su sve gluposti i nebuloze koje je tužiteljica Mijovićka navela. Ali je žalosno, ja sam sada razmišljao da li ona stvarno ne zna šta je budžet ili kako se projektuje budžet ili kako se usvaja budžet ili je ona namjerno iskrivljavala. Ali sam ubjeđen da ona stvarno ne zna. Kada ona kaže da je uplaćena na trezor, ja bih skočio sa onog najvećeg tornja, kako se zove onaj najveći toranj, kad bih znao da mi neće ništa biti”, istakao je Mektić novinarima nakon ročišta.

Četvrtooptuženi, Edin Garaplija, vlasnik Instituta za za zaštitu od požara i eksplozija INZA ide korak dalje. Tvrdi da su u sve uključeni pojedini pripadnici MUP-ova i istražioci. Najavljuje da će uskoro izaći u javnost sa dokazima o svojim tvrdnjama

“To su znači izjave svjedoka koji su rekli da su određeni inspektori i istražioci vršili klasični uticaj na svjedoke, prepadali ih, ucjenjivali i dovodili pred svršen čin”, kazao je Garaplija.

Pojedini advokati optuženih su negodovali danas na ročištu jer, kako kažu, Tužilaštvo im nije dostavilo sve dokaze koje imaju protiv njihovih branjenika, zbog toga su danas zatražili pred sudom da im dostave sve dokaze, kako bi pripremili odbranu.

“Cijeli spis se ne dostavlja uz optužnicu. Ja sam izvršila uvid i ustanovila da nam opet nije ni pokazano pola dokumentacije. Ja sam to sada istakla, vi ste vidjeli reakciju tužiteljice. To je istina i tačno je ono što sam navela. Ovim nedostavljanjem dokaza se krši pravo na odbranu i to je osnovno pravo mog branjenika koje mora imati”, kazala je Adna Dobojlić, advokatica Edina Garaplije.

Iako je na momente na današnjem ročištu nekadašnji ministar bezbjednosti izazivao smijeh prisutnih, ono za šta se terete Mektić i drugi, ozbiljne su optužbe za koje će morati dokazivati svoju nevinost. No Mektić nema brigu:

“Ja nisam ovdje uopšte ovdje trebao da budem, da sjedim, da posmatram, ali je na neki način ovo interesantno”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad