Susret Haviva i srebreničke majke sa fotografije iz 1995.

Vijesti 11. maj 201512:53 > 13:03
Anadolija

Početkom devedesetih godina, američki fotograf Ron Haviv došao je u Jugoslaviju kako bi pratio tadašnju političku situaciju. Kako i sam kaže, sve što je znao o Jugoslaviji prije toga, bilo je da je 1984. godine ova zemlja bila domaćin Zimskih olimpijskih igara, da je ovdje ubijen austrijski nadvojvoda.

Ipak, odlučio je da dođe i u Jugoslaviji se našao dan nakon što je Slovenija proglasila nezavisnost. Vjerovatno nije ni slutio da će ostati na ovim područjima do konačnog raspada Jugoslavije i da će svojim fotoaparatom zabilježiti neke od najstrašnijih događaja na ovim prostorima u devedesetim godinama.

Havivove fotografije Vukovara, antiratnih demonstracija pred Skupštinom BiH, fotografije Arkanovih “tigrova” u Bijeljini osvanule su na naslovnicama svjetskih medija i tako skrenule pažnju na rat koji je buktio. Godine 1995. Ron Haviv se našao u Tuzli, dok su hiljade izbezumljenih, izmučenih srebreničkih izbjeglica pristizale u autobusima. Tada je snimio fotografiju žene iz Srebrenice kako u očaju širi ruke ka nebu tražeći pomoć.

Nedžiba Salihović, došla je tada u Tuzlu, ne znajući šta se desilo sa njenom porodicom. Godinama kasnije, saznat će da je njen, tada 23-godišnji sin Kiram, ubijen dok je pokušavao da se probije kroz šumu. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u devet različitih sekundarnih masovnih grobnica. Osim sina, izgubila je i muža i brata, kao i brojne članove uže i šire porodice. 

Anadolija

Dvadeset godina nakon što je snimljena fotografija, Ron Haviv i Nedžiba Salihović sreli su se sinoć u Galeriji 11/07/95. Njihov emotivni susret vratio je sjećanja na juli ‘95 godine. Nedžiba se sjetila Haviva i trenutka u kojem je nastala fotografija. Kaže da je tada vjerovala da su njen sin, muž i brat živi. Širila je ruke tražeći odgovore od UN vojnika, međutim, odgovora nije bilo.

Danas, Nedžiba skromno živi u sarajevskom naselju Vogošća i povremeno odlazi u Srebrenicu. Kaže da je sve njeno ipak tamo. U Potočarima postoji mjesto gdje može proučiti Fatihu i biti zajedno sa svojim najmilijima.

Ron Haviv je Nedžibi  poručio da su stotine majki širom svijeta koje su vidjele ovu fotografiju rekle da mogu osjetiti Nedžibin bol i da suosjećaju s njom.

Na dvadesetu godišnjicu srebreničkog genocida i dvadesetu godišnjicu završetka rata u BiH, Ron Haviv izlaže svoje fotografije u Memorijalnoj Galeriji 11/07/95. Izložba “Blood and Honey: A Balkan War Journal” (KRV I MED: DNEVNIK BALKANSKOG RATA) prati raspad Jugoslavije; od rušenja Vukovara preko rata u Bosni do sukoba krajem devedesetih na Kosovu, te istražuje mjesto običnog čovjeka, pojedinca u krvavom vrtlogu historije.

Intervju sa Ronom Havivom pogledajte sutra na N1 u 21:45h.